Πως φτιάχνουμε το παραδοσιακό τυροζούλι Κρήτης!

Πάντα στο σπίτι μας θυμάμαι να έχουμε σπιτικό τυρί!  Η γιαγιά είχε δυο κατσίκες και το γάλα το αξιοποιούσε φτιάχνοντας το παραδοσιακό τυροζούλι, με το οποίο προμήθευε όλη την οικογένεια. 

Είναι το παραδοσιακό τυροζούλι Κρήτης, που απογειώνει τις μακαρονάδες μας, ενώ το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε με…καρπούζι και είναι μοναδικός συνδυασμός!

Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να φτιάξω αυτό το τυρί, όμως σκέφτηκα να καταγράψω τον τρόπο παρασκευής, έτσι όπως το φτιάχνει η μαμά μου, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να το φτιάξουμε κι εμείς…

Για ένα μέτριο τυρί, χρησιμοποιήσαμε 5 λίτρα γάλα, στο οποίο προσθέσαμε 1 λίτρο νερού. Επίσης για το πήξιμο του τυριού θα βάλουμε κι ένα κρασοπότητρο λευκό ξύδι.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τη διαδικασία:

Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε σε μια μεγάλη χύτρα. Το βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να φουσκώσει, ενώ στο αρχικό στάδιο, ανακατεύουμε 2-3 φορές. Όταν φουσκώσει κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ένα πεντάλεπτο, ανακατεύοντας συνεχώς για να πέσει η θερμοκρασία.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι, σταυρωτά και γύρω γύρω, ανακατεύοντας με τρυπητή κουτάλα, μέχρι να χωρίσει το τυρί από τον ορό.

Βάζουμε στο τουπί (καλούπι τυριού), το τυρί, το πιέζουμε με την κουτάλα για να ενσωματωθεί και να σουρώσει ο ορός. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αρκετό αλάτι (για να συντηρηθεί) και το αφήνουμε για 24 ώρες να στραγγίσει.

Την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το τουπί και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει τον πάτο με χαρτί κουζίνας, το αλατίζουμε πολύ καλά σε όλες τις πλευρές και το αφήνουμε να στεγνώσει. Θα χρειαστούν 4-5 μέρες για να στεγνώσει εντελώς και κάθε μέρα αλλάζουμε το χαρτί  και γυρίζουμε το τυρί από την άλλη πλευρά.

Αφού στεγνώσει τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, με την προϋοόθεση ότι θα το καταναλώσουμε σύντομα. Αν όμως θέλουμε να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό το βάζουμε σε άλμη ή σε λάδι (λαδοτύρι).

Σχολιάστε