Η διατροφή των μαθητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Η διατροφή των μαθητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε! Το διάβασμα και το άγχος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που βιώνουν οι μαθητές, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τρέφονται σωστά και να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Εκτός όμως από την σωστή διατροφή, σημαντικό ρόλο παίζει ο καλός ύπνος και η ξεκούραση.
Ας δούμε τι θα πρέπει να τρώει ένας μαθητής, για να μπορεί να έχει την μέγιστη απόδοση στις εξετάσεις του.
Ξεκινάει πάντα με ένα καλό και τονωτικό πρωινό, ιδίως τις ημέρες που γράφει.

Το πρωινό του μπορεί να αποτελείται από:
• 1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά
• 1 γιαούρτι με μέλι, καρύδια και βρώμη
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό με 1 φέτα ψωμί με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα
• 1 φέτα ψωμί με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο με 1 φρούτο
Θα πρέπει ανά 2-3 ώρες να καταναλώνουν και από ένα γεύμα. Τα σνακ θα είναι χαμηλά σε λιπαρά, ώστε να είναι εύπεπτα. Μερικές επιλογές για σνακ είναι:
• 1 φρούτο
• 1 φέτα ψωμί ολικής με 1 αυγό βραστό
• 1 γιαούρτι με μέλι και καρύδια
• 1 μπάρα πρωτεΐνης με ένα φρούτο
• 30γρ σοκολάτα υγείας
• 1 φέτα ψωμί με μαργαρίνη και μέλι
• 1 χούφτα ξηρούς καρπούς

Κάθε τι ανθυγιεινό θα πρέπει να το αποφεύγουν, ώστε να μην υπάρχει απότομη πτώση του σακχάρου αίματος, καθώς έτσι μειώνετε η συγκέντρωση, θα νιώσει γρήγορα το αίσθημα της κόπωσης όπως επίσης θα έχει ζαλάδες.
Τα κυρίως γεύματά τους θα πρέπει να αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνη ( άπαχο κρέας, λιπαρά ψάρια, αυγά), συνοδευόμενα από κάποια αμυλούχα τροφή ( ρύζι, πατάτα, όσπρια) και φυσικά από σαλάτα εποχής.
Η ενυδάτωση παίζει και αυτή πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθάει στην καλύτερη συγκέντρωση τους, στην καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους και στη μείωση του αισθήματος κόπωσης.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 

Σχολιάστε