Πως να διατηρήσετε το αλεξανδρινό σας και μετά τα Χριστούγεννα

Αλεξανδρινό, το εντυπωσιακό φυτό με τα πανέμορφα κόκκινα βελούδινα φύλλα που συναντάμε παντού την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα εξωτικό φυτό που κατάγεται από τα τροπικά δάση του Μεξικού και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με την ονομασία ποϊνσέτια (poinsettia).

Αυτό οφείλεται στον Αμερικανό πρέσβη στο Μεξικό J.R. Poinsett που διέδωσε το λουλούδι του αλεξανδρινού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σταδιακά έγινε το φυτό σύμβολο των Χριστουγέννων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού στολισμού σε σπίτια και καταστήματα, η ομορφιά του αλεξανδρινού δε σταματάει εκεί, καθώς μπορούμε να το διατηρήσουμε όλο τον χρόνο ως φυτό εξωτερικού χώρου.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται το αλεξανδρινό για να το απολαμβάνουμε λαμπερό και όμορφο την περίοδο των γιορτών, πώς κοκκινίζουν τα φύλλα του, μαζί με συμβουλές για να το διατηρήσουμε όλο τον χρόνο και να το στολίσουμε ξανά τα επόμενα Χριστούγεννα.

Πώς φροντίζουμε το αλεξανδρινό μετά τα Χριστούγεννα;

Μετά την εορταστική περίοδο, μπορούμε να διατηρήσουμε το αλεξανδρινό ως καλλωπιστικό φυτό εξωτερικού χώρου. Την εποχή της άνοιξης, μεταφυτεύουμε το αλεξανδρινό σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μας ή απευθείας στο χώμα του κήπου μας.

Ειδικά σε νότιες περιοχές με ήπιο χειμώνα, το αλεξανδρινό μπορεί να μείνει έξω όλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Για τη μεταφύτευση του αλεξανδρινού σε μεγαλύτερη γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρα που διαθέτει τρύπες στη βάση και χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση κατά το πότισμα.

Για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό, τοποθετούμε μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας. Όταν φυτεύουμε το αλεξανδρινό σε εξωτερικό περιβάλλον, προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, κυρίως ημισκιερά, προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους που μπορεί να σπάσουν τους βλαστούς. Με την κατάλληλη φροντίδα, το αλεξανδρινό που φυτεύουμε στον κήπο αναπτύσσεται και γίνεται ένα όμορφο δέντρο που φτάνει σε ύψος τριων μέτρων.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Σχολιάστε