Καμηλάρι, από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσαράς!

Το Καμηλάρι είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Μεσαράς, με πανοραμική θέα, αφού είναι χτισμένο στην κορυφή των λόφων Γούλα, Αλευρωτά και Εύγορα! Από τη μια πλευρά ο Ψηλορείτης και από την άλλη το Νότιο Κρητικό Πέλαγος!

Βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από τη πόλη του Ηρακλείου, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού και υπάγεται στο Δήμο Φαιστού.

Το Καμηλάρι αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές, αφού σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται οι διάσημες παραλίες των Ματάλων, του Κομμού και του Καλαμακίου, ενώ διαθέτει αρκετούς χώρους διαμονής, αλλά και εστίασης.

Ιστορικά στοιχεία

Όπως αναφέρεται στη wikipedia, ο οικισμός κατοικείται από τα Μινωικά Χρόνια. Στο Μετόχι , έναν μικρό οικισμό κοντά στο Καμηλάρι, έζησε ένας από τους Επτά σοφούς της αρχαιότητας, ο Επιμενίδης. Στα βόρεια του χωριού 2,5 χλμ. στη θέση Γρήγορη Κορφή βρέθηκε κτιστός αποθέτης με ειδώλια και επίσης ανακαλύφθηκε πρωτογεωμετρικός τάφος στη θέση Αλισαντράκι.

Το παλιό χωριό κτίστηκε στο λόφο Εύγορα, ώστε να διασφαλιστεί η άμυνα του πληθυσμού από τις επιδρομές των Τούρκων και των πειρατών.

Η ονομασία του προέρχεται από το βυζαντινό επώνυμο Καμηλάρης=οδηγός καμήλας, δηλαδή το χωριό του καμηλάρη. Το 1583 στον Καστροφύλακα αναφέρεται με την ονομασία Camilari με 77 κατοίκους[2]

Κατά την Τουρκοκρατία, ο Άγιος Ιωάννης έγινε γνωστό ως το χωριό του αιμοσταγούς γενίτσαρου Αγριολίδη. Στον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται ο ναός του Αγίου Παύλου, ο τρούλος του οποίου χρονολογείται από το 14ο αιώνα και έχει τοιχογραφίες.

Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα kamilari-Καμηλαρι

Σχολιάστε