Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου, συνέντευξη με τον πρόεδρο Ιπποκράτη Σκαντζάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου, συνέντευξη με τον πρόεδρο Ιπποκράτη Σκαντζάκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου είναι από τους παλαιότερους συλλόγους, αφού ιδρύθηκε το 1979, αλλά και από τους πιο δραστήριους στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Ιπποκράτης Σκαντζάκης ο οποίος μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για την πορεία του Συλλόγου, για τους στόχους, αλλά και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί ενόψει των εορτών!

Συνέντευξη στην Αγγελική Λενακάκη


Πως προέκυψε το ενδιαφέρον σας να ασχοληθείτε με τον Π.Σ. Τυμπακίου;

Εκ φύσεως είμαι ένας άνθρωπος εξωστρεφής που και λόγω του επαγγέλματός μου έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο συζητώντας μαζί τους και αφουγκραζόμενος τους προβληματισμούς και οραματισμούς τους. Όταν λοιπόν πληροφορήθηκα για τις εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου σκέφτηκα ότι ήταν μια ευκαιρία να προσφέρω στον τόπο μου από αυτό το μετερίζι συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση του απερχομένου Δ.Σ. Έτσι, μαζευτήκαμε μια ομάδα νέων ανθρώπων, θέσαμε υποψηφιότητα και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε ως Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου να θέσουμε κι εμείς ένα λιθαράκι για τη βελτίωση της τοπικής μας κοινωνίας.

Συνεργασίες με άλλους φορείς-σωματεία;

Η ενασχόληση με τα κοινά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να είναι ατομική υπόθεση. Όταν κάποιος προσπαθεί για τους πολλούς θέλει δίπλα του όσο γίνεται πιο πολλούς! Με αυτή τη λογική κι εμείς προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Φαιστού όσο και με άλλες συλλογικότητες όπως επί παραδείγματι τον Ερυθρό Σταυρό, τον εξωραϊστικό Σύλλογο “Το Μετόχι” αλλά και με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. Στη συστράτευση υπέρ του τόπου μας δεν περισσεύει κανείς…

Υπάρχει στήριξη από την πολιτεία;

Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό μας, το ίδιο και ο Δήμος Φαιστού, γεγονός που μας ωθεί να τους ευχαριστήσουμε αμφοτέρους. Σαφώς και οι ανάγκες είναι πολλές, η στήριξη όμως όσο δυσανάλογη κι αν είναι δεν παύει να είναι στήριξη. Και βεβαίως πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί άνθρωποι του Τυμπακίου που αθόρυβα μας βοηθούν ποικιλοτρόπως, στους οποίους και είμαστε υπόχρεοι.

Οι στόχοι σας για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας;

Δυστυχώς, παρ΄ ότι από τους προκατόχους μας έγιναν πάρα πολλά, η περίοδος μετά τον κορωνοϊό χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη καθίζηση και πολιτιστική παρακμή, σαν τα πάντα να ξεκινούν -τρόπον τινά- από την αρχή. Βρισκόμαστε σε μια κωμόπολη που ενώ έχει απεριόριστες δυνατότητες, κυρίως οικονομικές, χωλαίνει και μάλιστα πολύ στον τομέα του πολιτισμού. Μετά από πολλά χρόνια ξανακάναμε το περασμένο καλοκαίρι το καθιερωμένο κατ’ έτος γλέντι του Συλλόγου, εκδήλωση που η τοπική κοινωνία αγκάλιασε με μεγάλη ευχαρίστηση, όπως και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Σαφώς και έχουμε πολλές αντίστοιχες ιδέες για εκδηλώσεις και δρώμενα, τα οποία αδιαμφησβήτητα εξυψώνουν το πολιτιστικό επίπεδο, όμως ο πήχης θα πρέπει να ανέβει μόνιμα, πράγμα που ευελπιστούμε να συμβεί με την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου στη φάμπρικα του Μάμαλου, έργο που μας κληροδότησαν οι προκάτοχοί μας και που καταφέραμε με τη συνδρομή των ανθρώπων να εντάξουμε επιτέλους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε σύντομα το Τυμπάκι να έχει έναν μόνιμο χώρο πολιτισμού αντάξιο των αναγκών και των απαιτήσεων της περιοχής.

Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα;

Έχουμε προγραμματίσει διάφορες δράσεις ενόψει των Χριστουγέννων, μεταξύ αυτών “Η Πλατεία των Ευχών”, από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, στην πλατεία της πόλης, ενώ στις 16 θα παραγματοποιηθεί συναυλία με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από την χορωδία maestro και τον Μιχάλη Μαρακομιχελάκη. Την παραμονή των Χριστουγέννων έρχεται το 1ο South Santa Run. Γινόμαστε όλοι Αϊ Βασίληδες και τρέχουμε μαζί σε έναν μαραθώνιο για μικρούς και μεγάλους! 

Ένα μήνυμα για τους νέους που είναι διστακτικοί στο να συμμετέχουν στις πολιτιστικές δράσεις του τόπου τους;

Ό,τι βλέπουμε γίνεται με πολύ κόπο, αγώνα και αγωνίες. Όσοι πραγματικά αγαπούν αυτόν τον τόπο θα πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ τους. Δεν αρκεί να έρθει κάποιος στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, αλλά και ο ίδιος να συνδράμει με κάθε μέσο και τρόπο που έχει. Άλλωστε ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος δεν απαρτίζεται μόνον από το Δ.Σ. αλλά από μια μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων που μάλιστα έχουν δικαίωμα όχι μόνον γνώμης αλλά και ψήφου στις αποφάσεις του Δ.Σ. Είναι κάτι που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας και το διατηρήσαμε διαπιστώνοντας πως έτσι ο Σύλλογος είναι πιο συλλογικός και άρα πλέον αποδοτικός. Περιμένουμε λοιπόν τον κάθε νέο και την κάθε νέα του τόπου μας να συστρατευθεί μαζί μας για τον τόπο μας, που όλοι αγαπάμε και αγωνιούμε για το μέλλον του. Σε αυτή την προσπάθεια όσοι και αν μαζευτούμε, πάλι λίγοι θα είμαστε δεδομένων των υποχρεώσεων και των εργασιών που απαιτούνται. Κανείς δεν περισσεύει και επίσης κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποστασιοποιείται από τα κοινά…


Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ Τυμπακίου είναι:

Αντιπρόεδρος: Μυλωνάκη Αναστασία του Μιχαήλ

Ταμίας: Χαλκιαδάκη Μαρία του Δημητρίου

Γραμματέας: Διακουμάκη Μαρία του Μιχαήλ

Μέλος: Τσιμπραγάκης Αντώνιος του Ευαγγέλου


Φωτογραφία Τυμπακίου από Βικιπαίδεια

 

Σχολιάστε