Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Προς έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς»- Το μήνυμα της Unicef

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Προς έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς»- Το μήνυμα της Unicef
H Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό (γνωστή και ως Παγκόσμια ημέρα αυτισμού) είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, λοιπόν, η Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό είναι για ακόμη μια χρονιά αφιερωμένη στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τη συμπερίληψη, την αποδοχή και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αυτισμό.

Η Unicef αναφέρει πως θέμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρας ενημέρωσης για τον αυτισμό είναι ο μετασχηματισμός: «Προς έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Πρόκειται για μια σημαντική μεταμόρφωση για όλα τα αυτιστικά άτομα, τους συμμάχους τους και τον κόσμο γενικότερα».

Φέτος, η Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό θα επικεντρωθεί στη συμβολή των αυτιστικών ατόμων στην εργασία, στο σπίτι, στις τέχνες και στον επηρεασμό της δημόσιας πολιτικής. Θα δώσει επίσης μια εικόνα για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η αφηγηματική αλλαγή γύρω από τη νευροδιαφορετικότητα, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, να βελτιωθεί η ζωή των αυτιστικών ατόμων παγκοσμίως και να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι Παγκόσμιοι Στόχοι στοχεύουν στην ενδυνάμωση των αυτιστικών ατόμων και δεν αφήνουν κανέναν πίσω.

Η Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό αυτήν την Κυριακή είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την ανεκτίμητη συμβολή των αυτιστικών ατόμων στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Πώς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό
Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει προκειμένου να υποδηλώσει τον εορτασμό για την Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό:

-Φορώντας μπλε είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι νοιάζεστε και υποστηρίζετε τα άτομα με αυτισμό. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή μιας μπλε κορδέλας, αντικειμένων ένδυσης ή ενός μοναδικού μπλε ενδύματος που μπορείτε να αγοράσετε από μια φιλανθρωπική οργάνωση.
-Μπορείτε να δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να μοιραστείτε μια ανάρτηση ή ένα άρθρο ή να ξεκινήσετε μια συζήτηση για τον αυτισμό.
-Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε δωρεά σε μια οργάνωση για τον αυτισμό για να υποστηρίξετε την έρευνα, την υπεράσπιση και τα προγράμματα που ωφελούν τα άτομα με τη διαταραχή.
-Παρακολουθήστε μια εκδήλωση στην κοινότητά σας ή συμμετέχετε σε μια διαδικτυακή εκδήλωση για να μάθετε περισσότερα για τον αυτισμό και να γνωρίσετε ανθρώπους που πάσχουν από αυτόν.

Περισσότερα στο lifo.gr

Σχολιάστε