Η ώρα του καφέ…

Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε τον καφέ…. Πολύ!

Θέλουμε (ή μάλλον χρειαζόμαστε) μια γουλιά το πρωί για να ανοίξει το μάτι.

Μόλις κυλήσει η καφεΐνη στο αίμα, είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε την μέρα.

Ωστόσο, πάντα αναρωτιόμαστε αν έχουμε οφέλη στην υγεία μας από αυτό το «τελετουργικό του καφέ».

Η διατροφολόγος Sarah Brewer αναφέρει στο Metro ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι πίνουν την πρώτη κούπα καφέ, μόλις ξυπνήσουν, γύρω στις 8:30, που είναι όμως πολύ νωρίς.

«Τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα είναι υψηλότερα μεταξύ μισής και δύο ωρών από την στιγμή που ξυπνάμε και όταν είναι στα ύψη, είναι η χειρότερη ώρα να πιεις καφέ γιατί η καφεΐνη μιμείται την αντίδραση του στρες και κάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης να αυξάνονται ακόμη περισσότερο», εξηγεί.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του άγχους που δημιουργεί ενέργεια μετά την ξεκούραση της νύχτας.

Με το να πίνεις τον καφέ σου αργότερα μέσα στην ημέρα, αφού τα επίπεδα της κορτιζόλης έχουν πέσει, θα αποφύγεις την νευρικότητα και το αίσθημα άγχους που προκαλεί η καφεΐνη.

Ποια είναι όμως η ιδανική ώρα;

Σύμφωνα με το Travel+Leisure, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη ώρα της ημέρας να πιεις τον πρώτο σου καφέ είναι λίγες ώρες μετά το ξύπνημα, δηλαδή κατά τις 10 η ώρα (με την προϋπόθεση ότι οι περισσότεροι ξυπνούν 7-8 το πρωί).

Η διαιτολόγος Laura Cipullo αναφέρει στο CNBC ότι πρέπει να ελαττώσουμε την πρόσληψη του καφέ όταν ξυπνάμε. Τρεις με τέσσερις ώρες αργότερα είναι καλά.

Η διατροφολόγος Lisa Lisiewski προτείνει κάτι ακόμη πιο «δύσκολο» για τους λάτρεις του καφέ. Να απολαμβάνουμε τον καφέ  το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, όταν τα φυσικά επίπεδα της κορτιζόλης είναι στα χαμηλότερά τους και μπορείς να επωφεληθείς από το διεγερτικό που παρέχει ο καφές.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αργήσεις πολύ το απόγευμα, καθώς μετά τις 15:00, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου.

bovary

Σχολιάστε