“Ο Ανήφορος”: Το νέο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, 65 χρόνια μετά το θάνατο του

“Ο Ανήφορος”: Το νέο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, 65 χρόνια μετά το θάνατο του

-Πως πρέπει να αγαπούμε το Θεό;

-Αγαπώντας τους ανθρώπους.

– Πως πρέπει να αγαπούμε τους ανθρώπους;

-Μοχτώντας να τους φέρουμε στο σωστό δρόμο.

-Ποιος είναι ο σωστός δρόμος;

-Ο ανήφορος.

Έτσι ξεκινάει το πρωτοποριακό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Ο Ανήφορος, που γράφτηκε το 1946 και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΔΙΟΠΤΡΑ, στις 26 Οκτωβρίου 2022!

Το παραπάνω απόσπασμα μεταφέρεται αυτούσιο ως διάλογος μεταξύ Μανολιού και παπά-Φώτη, στο έργο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, με τη λέξη “Ανήφορος”, να αποτελεί το απόσταγμα της προσωπικής του φιλοσοφίας.

Στο μυθιστόρημα, Ο Ανήφορος περιγράφεται η προσωπική περιπέτεια ενός συγγραφέα, ο οποίος ταλανίζεται μεταξύ θεωρίας και πράξης. Μετά την επιστροφή του πρωταγωνιστή Κοσμά στον τόπο γέννησης του, το Ηράκλειο της Κρήτης και κατά τη μετέπειτα περιπλάνηση του στο μεταπολεμικό Λονδίνο, παρακολουθούμε την προσωπική του αγωνία και την εσωτερική του πάλη γύρω από το χρέος του σύγχρονου πνευματικού ανθρώπου, απέναντι στα προβλήματα του κόσμου και στην παγκόσμια δεινή κατάσταση.

Η δράση του μυθιστορήματος μοιράζεται ανάμεσα στο Μεγάλο Κάστρο(Ηράκλειο) και στο Λονδίνο, λίγο μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κοσμάς , έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο ως αεροπόρος, επιστρέφει στην πατρίδα του μαζί με την Εβραία γυναίκα του τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής…

Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.

Σκλάβοι γεννηθήκαμε και πολεμούμε όλη μας τη ζωή να γίνουμε ελεύτεροι.

Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει.
Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.
Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.

«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε…»

Όσα θέλεις να μάθεις για το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

 

  • Το χειρόγραφο από το μυθιστόρημα Ο Ανήφορος, φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά).
  • Γράφτηκε το 1946 και πρόκειται για ένα έργο που συμπίπτει με την αναχώρηση του συγγραφέα από την πατρίδα του για την Αγγλία και δεν γύρισε ποτέ ξανά, παρά μόνο για να θαφτεί.
  • Ο Ανήφορος διακρίνεται από καζαντζακική αύρα, γλαφυρή γλώσσα, δυναμικό ρυθμό και εύθραυστο ψυχισμό, όπως όλα τα έργα του.
  • Το έργο διακρίνεται για τον αντιπολεμικό του χαρακτήρα, ενώ δίνει και ένα πολιτικό μήνυμα, όχι μόνο στο ελληνικό κοινό, αλλά και στο διεθνές…
  • Ο Καζαντζάκης συναντά εδώ την έννοια που στοιχειώνει τους υπαρξιστές, την αγωνία, ενώ αναμετριέται επίσης με βαθιές φιλοσοφικές συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα στην Ευρώπη από τους Χάιντεγκερ, Μπερξόν, Μπένγιαμιν, Σαρτρ, Καμύ, Βιτγκεστάιν και Καντ, προσπαθώντας να βρει απάντηση στο ερώτημα “Τι είναι ο άνθρωπος; Και τελικά πως ζει κανείς γνωρίζοντας το πεπερασμένο της ύπαρξής του;”

Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.


Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Ο Ανήφορος, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, θα το βρείτε εδώ καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

Σχολιάστε