Λουκάνικο, απάκι, τσιλαδιά…η παράδοση στο πιάτο μας!

Λουκάνικο, απάκι, τσιλαδιά…η παράδοση στο πιάτο μας!

Στην Κρήτη από τα πιο γνωστά και αγαπημένα εδέσματα των Χριστουγέννων, είναι το απάκι, το λουκάνικο και η τσιλαδιά!

Παλαιότερα με το κρέας του γουρουνιού, που έσφαζαν παραμονές Χριστουγέννων, έφτιαχναν λουκάνικα, απάκι και τσιλαδιά, τα οποία διατηρούνταν για αρκετό καιρό, λόγω του τρόπου παρασκευής τους! Στις μέρες μας τα εδέσματα αυτά μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τα κρεοπωλεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν παράδοση σε αυτά!

 

Θέλοντας να μάθουμε τα μυστικά παρασκευής των Χριστουγεννιάτικων μεζέδων, μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του Κρεοπωλείου Πρίαμος Μαριδάκης, Νίκο Μαριδάκη, ο οποίος είναι η τρίτη γενιά σε αυτό το επάγγελμα, μετά τον πατέρα του Πρίαμο και τον παππού του Παντελή και μάλιστα στο ίδιο μαγαζί στο κέντρο των Μοιρών, για 80 χρόνια!!!

Όπως μας είπε λοιπόν αν και η παρασκευή αυτών των εδεσμάτων, ξεκίνησε από την ανάγκη των ανθρώπων τα παλιά χρόνια να συντηρήσουν το κρέας για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού δεν υπήρχαν ψυγεία, ακόμη και στις μέρες μας αποτελούν εξαιρετικούς μεζέδες για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο!

Τα λουκάνικα και τα απάκια συνοδεύουν τη ρακή ή το κρασί, ενώ τα προτιμούν ακόμη και οι ξένοι που επισκέπτονται το νησί μας για τις διακοπές τους, οι οποίοι συχνά τα προμηθεύονται σε ποσότητες για την επιστροφή στη χώρα τους.

Πως όμως φτιάχνονται αυτοί οι εκλεκτοί μεζέδες;

Ο Νίκος Μαριδάκης μας λέει ότι είναι πολύ σημαντική η επιλογή της πρώτης ύλης! Για το παραδοσιακό λουκάνικο, εκτός από το 100% ελληνικό κρέας, τα υπόλοιπα συστατικά που απογειώνουν τη γεύση του, είναι το καλό σπιτικό ξύδι και από μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ακολουθεί το κάπνισμα του με ξύλο ελιάς! Όσον αφορά το απάκι, επίσης πρόκειται για καπνιστό χοιρινό κρέας, το οποίο αφού μαριναριστεί στο ξύδι και στεγνώσει μπαίνουν τα μπαχαρικά του, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ακολουθεί το κάπνισμα. Τόσο το λουκάνικο, όσο και το απάκι διατηρούνται έτσι για αρκετό καιρό.

Ένας άλλος εκλεκτός παραδοσιακός μεζές είναι η τσιλαδιά ή πηχτή, για την παρασκευή της οποίας, χρησιμοποιείται το κεφάλι του γουρουνιού, τα πόδια του, αλλά και κομμάτια χοιρινού κρέατος. Στο βράσιμο του κρέατος συμπληρώνουμε χυμό από νεράντζι, πορτοκάλι, λεμόνι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Ο ζωμός με αυτά τα συστατικά μετατρέπεται σ΄ένα σφιχτό ζελέ, που μέσα του έχει το κρέας. Και αυτό το έδεσμα μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου!

Ακόμη και σήμερα κάποιες νοικοκυρές παρασκευάζουν τα δικά τους λουκάνικα, απάκια ή και την τσιλαδιά με τον παραδοσιακό τρόπο, όμως σίγουρα χρειάζεται κόπος και βέβαια μια σχετική εμπειρία!

Οπότε για σίγουρη επιτυχία, εμείς οι υπόλοιποι θα προτιμήσουμε να τα προμηθευτούμε από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς μας!

Σχολιάστε