Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Πέρασε η πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και σήμερα γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την πρώτη Κυριακή των Νηστειών!

Σύμφωνα με το ekklisia0nline.gr,  oι Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής στους πρώτους αιώνες ήταν περίοδος κατήχησης για το Βάπτισμα των Χριστιανών. Γι΄ αυτό και η υμνολογία και τα αναγνώσματα είχαν σκοπό να εισάγουν τους νέους χριστιανούς στις αλήθειες της πίστεως. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, προστέθηκε σε κάποιες από αυτές τις Κυριακές ένα δεύτερο νόημα, που αφορούσε και σε ιστορικά γεγονότα.

Ο θρίαμβος της πίστεως

Σήμερα πανηγυρίζουμε το θρίαμβο της αληθινής πίστεως ενάντια στις αιρέσεις. Μετά από διαμάχη περίπου 150 ετών στους κόλπους της Εκκλησίας, επικράτησε η ορθή άποψη (ορθή δόξα = ορθοδοξία ) για την προσκύνηση των εικόνων, σύμφωνα με την οποία, όταν προσκυνούμε τις εικόνες δεν φιλάμε το ξύλο ή τα χρώματα (άποψη των εικονομάχων), αλλά τα εικονιζόμενα πρόσωπα.

Έτσι, το 843 μ.Χ. αποφασίστηκε η οριστική τοποθέτηση των εικόνων (όπως είναι σήμερα) για να μπορούν οι πιστοί να τις προσκυνούν.
Γιορτάζουμε το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, όχι το θρίαμβο των ορθοδόξων επί άλλων ανθρώπων, αλλά το θρίαμβο του Θεού επί των ανθρώπων. Το θρίαμβο της Αλήθειάς Του, το θρίαμβό Του στη ζωή μας.

Η έναρξη μιας καινούριας ζωής

Η Μ. Σαρακοστή που διανύουμε σηματοδοτεί την έναρξη μιάς καινούριας ζωής, όπου βασιλεύει ο Χριστός και η Ανάσταση Του. Για να ζήσουμε ο καθένας τη Βασιλεία του Χριστού στη ζωή μας, οφείλουμε να εγκαταλείψουμε το φθαρμένο από τις αμαρτίες και γεμάτο πάθη εαυτό μας και να προσεγγίσουμε τον Χριστό. Για να γίνει όμως αυτό οφείλουμε να μετανοήσουμε, να αλλάζουμε δηλαδή τρόπο σκέψης και ζωής και να εμπιστευθούμε την ύπαρξή μας (αυτό σημαίνει πίστη ) στο Θεό.
Χριστιανοί μου, ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη Χάρη του Θεού, υπηρετώντας την αλήθειά Του, χωρίς φανατισμούς ή εμμονές, χωρίς να βλέπουμε παντού εχθρούς που επιβουλεύονται την Εκκλησία, αλλά με αγάπη, ηρεμία και προσευχητική διάθεση να παρακαλούμε τον Παντοδύναμο Κύριο μας να δίνει λύση στα προβλήματα και στις δυσκολίες

Σχολιάστε