Κολοκύθα ή Γλυκοκολοκύθα: Ποια η θρεπτική αξία της

|

Κολοκύθα ή Γλυκοκολοκύθα: Ποια η θρεπτική αξία της

Η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitacee, όπου σε αυτή την οικογένεια ανήκουν το αγγούρι και το πεπόνι. Το χρώμα της είναι πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κόκκινο και λευκό, ανάλογα με την ποικιλία.

Είναι από τα λαχανικά τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς από την σάρκα μέχρι και τους σπόρους της. Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης περιέχει μέταλλα, όπως είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο χαλκός και ο φώσφορος.

Είναι πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνης Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και παντοθενικού οξέος. Είναι πλούσιο σε β-καροτένια ( εξού και το πορτοκαλί χρώμα) όπου προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από την φθορά.
Η κολοκύθα περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι εξίσου θρεπτικοί. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι 2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι περιέχουν 5 γρ λιπαρών οξέων, εκ των οποίων τα 4γρ είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Επίσης είναι πηγή πρωτεϊνών και μετάλλων.

Ας δούμε γενικά τα οφέλη της κολοκύθας
• Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, νερό, μέταλλα, φυτικές ίνες και σε ριβοφλαβίνη
• Έχει αντιμικροβιακή δράση και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό
• Έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση
• Είναι μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και Vegan, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη
• Ενισχύει την όραση, λόγω της βιταμίνης Α που περιέχει
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει
• Συμβάλλει στη θεραπεία μολύνσεων, λοιμώξεων και άλλων ασθενειών
• Το έλαιο κολοκυθόσπορου έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση
• Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει από τις UV ακτίνες του ήλιου
• Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και γενικά ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Συνταγές

Και επειδή αξίζει να ην εντάξουμε στην διατροφή μας, παρακάτω θα βρείτε 2 υπέροχες και εύκολες συνταγές όπου αξίζει να τις δοκιμάσετε:

Σούπα βελουτέ με κολοκύθα και γλυκοπατάτα

Υλικά
500γρ κολοκύθα
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 μεσαία γλυκοπατάτα
2,5 φλιτζάνια νερό
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε σε μεσαία κομμάτια την κολοκύθα, την γλυκοπατάτα και το κρεμμύδι. Τα ρίχνετε όλα σε μια κατσαρόλα με το νερό, όπου τα βράζετε μέχρι να πιούν όλο το νερό. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα πολτοποιείτε. Έπειτα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο βραστό νερό. Μπορείτε να το σερβίρετε με λίγα κρουτόν από πάνω.

Και για να δελεάσουμε τα μικρά μας ( και όχι μόνο) να φάνε την κολοκύθα θα φτιάξουμε ένα αφράτο Κέικ με κολοκύθα!

Υλικά
280γρ κολοκύθα τριμμένη
240γρ ζάχαρη
2 αυγά + 1 κρόκο
100γρ βιτάμ
125γρ σπορέλαιο
280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ σόδα μαγειρική
¼ κ.γ κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180ο βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζω την τριμμένη κολοκύθα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το βιτάμ, την κανέλα και το αλάτι και αρχίζω να τα χτυπάω με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά όπου τα ανακατεύω με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την βουτυρώνω και την αλευρώνω και μεταφέρω το μείγμα εκεί. Ψήνω στους 180ο βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

1 κ.σ = 1 κουταλιά της σούπας
1 κ.γ = 1 κουταλάκι του γλυκού

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προηγούμενες

Ροφήματα για τους κρύους μήνες

Η εποχή του κάστανου

Επόμενη

Σχολιάστε