Κάστανα, η θρεπτική αξία και τα οφέλη τους

Κάστανα, η θρεπτική αξία και τα οφέλη τους

Το κάστανο μοιάζει περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει χαμηλά λιπαρά.
Τα κάστανα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα, βρασμένα ή αλεσμένα ως αλεύρι. Προέρχονται από το δέντρο του γένους Castanea, τα οποία μπορούν να ζήσουν μέχρι 500 χρόνια, ίσως και παραπάνω.
Όπως είπαμε πιο πάνω τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία όμως ένα μέρος της χάνετε αν τα βράσετε ή τα ψήσετε. Για να αποφύγετε τη μεγάλη απώλεια της βιταμίνης, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλές θερμοκρασίες ή να τα αφυδατώσετε με αφυγραντήρα τροφίμων.
Τα κάστανα είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχουν επίσης μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο,
ψευδάργυρο, όπως και βιταμίνες Α, Ε και του συμπλέγματος Β.

Διατροφική αξία ανά 1/4 φλιτζανιού ωμά κάστανα
Ενέργεια: 77 kcal
Υδατάνθρακες: 17 gr
Πρωτεΐνες: 1 gr
Λίπος: 1 gr
Φυτικές Ίνες: 3 gr
Νάτριο: 1 mgr

Διατροφική αξία ανά 1/4 φλιτζανιού ψημένα κάστανα
Ενέργεια: 88 kcal
Υδατάνθρακες: 19 gr
Σάκχαρα: 4 gr
Πρωτεΐνες: 1 gr
Λίπος: 1 gr
Φυτικές Ίνες: 2 gr
Νάτριο: 1 mgr

Τα οφέλη τους στην υγεία

Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχουν τα κάστανα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
– Βελτιώνουν την πέψη. Τα κάστανα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, όπου βοηθούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου και στην ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου ( μικροβίωμα). επίσης δεν περιέχουν γλουτένη, όπου τα καθιστά ιδανική τροφή για άτομα με κοιλιοκάκη.
– Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα κάστανα βοηθούν στην ισορροπία του σακχάρου
στο αίμα, απορροφόντας αργά τα άμυλα. Με αυτό τον τρόπο δεν αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Τέλος έχουν χαμηλό
γλυκαιμικό δείκτη μόλις 54.
Προσοχή βέβαια, γιατί τα ωμά κάστανα περιέχουν ταννικό οξύ (tannic acid), όπου μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως:
-Ερεθισμό στο στομάχι
– Ναυτία
-Ηπατική βλάβη σε άτομα με ιστορικό ηπατικής νόσου ή και άλλα νεφρικά προβλήματα

Γενικά όμως τα κάστανα είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε