Οι ιστορίες της κουκουβάγιας 2: Το γατάκι που φοβόταν τα πάντα

Οι ιστορίες της κουκουβάγιας 2: Το γατάκι που φοβόταν τα πάντα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, όπου ο συγγραφέας και φιλόσοφος Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ, ενσταλάζει στα παιδιά ψήγματα σοφίας, μέσα από μια ευχάριστη, αλλά και διδακτική ιστορία με θέμα το φόβο, αλλά και τη γενναιότητα που χρειάζεται για να ξεπεράσει κάποιος το φόβο του!

Η Αθηνά η Κουκουβάγια ενθαρρύνει το παιδί να σκεφτεί, να θέσει ερωτήματα, να πειραματιστεί και να βρει απαντήσεις μόνο του.

Ο Φορτούνιο το γατάκι είναι πολύ λυπημένος. Σε αντίθεση με τον αδερφό του, τον Σαρλί, δεν τολμά να πηδήξει από τη στέγη ούτε να σκαρφαλώσει σε κολόνες… Φοβάται τα πάντα. Όμως η κουκουβάγια η Αθηνά, το πιο σοφό από τα ζώα του δάσους, θα του κάνει κάποιες ερωτήσεις που θα τον βοηθήσουν να σκεφτεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ώστε να ξεπεράσει τους φόβους του. Γιατί μόνο εκείνοι που αντιμετωπίζουν τους φόβους τους είναι πραγματικά γενναίοι!

Μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση της έννοιας “γενναιότητα”, όπως τη δίδαξαν ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Κομφούκιος.

Για τον Αριστοτέλη, η γενναιότητα είναι μια ηθική αξία και βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε δύο ελαττώματα: τη δειλία και την απερισκεψία… Ο Πλάτωνας εξηγεί ότι η γενναιότητα είναι “μελετημένη αποφασιστηκότητα”, μια λογική απόφαση παρά τον πόνο…ενώ σύμφωνα με τον Κομφούκιο, το τα κατανοείς ποιο είναι το δίκαιο και να μην το πράττεις είναι έλλειψη γενναιότητας…

Το πρώτο βιβλίο της σειράς “Οι Ιστορίες της Κουκουβάγιας, Το Νησί της Ελευθερίας”  μιλάει για το σεβασμό στην ελευθερία του άλλου και γενικότερα πως μπορούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους.

Το βιβλίο “Οι ιστορίες της κουκουβάγιας 2: Το γατάκι που φοβόταν τα πάντα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα το βρείτε εδώ

 

Σχολιάστε