Ιδέες για την ανανέωση του παιδικού δωματίου!

Ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού, είναι το παιδικό δωμάτιο. Δεν είναι ένας απλός χώρος…είναι πολυσύνθετος…είναι ένα δωμάτιο όπου το παιδί μεγαλώνει, αναπτύσσεται και εξελίσσεται.

Μέσα στην ημέρα, ο χρόνος που περνάει το παιδί μέσα στο δωμάτιο του είναι αρκετός. Το παιδί παίζει, ξεκουράζεται, μελετάει και δημιουργεί μέσα σ’ αυτόν τον δικό του προσωπικό χώρο…γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές διαμόρφωσης και διακόσμησης του.
Πρέπει να αποτελεί κίνητρο για το κάθε παιδί το δωμάτιό του, στην κάθε του επιθυμία και δραστηριότητα.

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου πρέπει να εμπνέει το παιδί, γι’ αυτό καθοριστικό ρόλο παίζουν τα χρώματα, τα έπιπλα, η ελευθερία κίνησης για παιχνίδι και η ζεστή φωλίτσα διαβάσματος. Η διαμόρφωση του παιδικού υπνοδωματίου πρέπει και οφείλει να σέβεται την προσωπικότητα του παιδιού.

Η επιρροή των χρωμάτων

Τα χρώματα έχουν συνδεθεί με την επιρροή στην ψυχολογία του ατόμου. Ας δούμε όμως τα κύρια χρώματα και την επίδραση στην ψυχολογια και ανάπτυξη του παιδιού.

Αγαπημένο μπεζ

Το κύριο χρώμα που δίνει απεριόριστες επιλογές σε συνδυασμούς για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου. Όλες οι αποχρώσεις του μπεζ διασφαλίζουν ένα αποτέλεσμα διαχρονικό. Συνδυάζεται άψογα με επιπλέον χρώματα σε θερμό ή ψυχρό τόνο ή μόνο του με έντονα χρωματικά διακοσμητικά, υφάσματα, μαξιλάρια και χαλιά.

δωμάτιο

Πράσινο της μέντας

Μία αγαπημένη απόχρωση πολλών ανθρώπων, που είναι αποδεδειγμένο από έρευνες που έχουν γίνει, ότι ηρεμεί, περιορίζει το άγχος, χαλαρώνει και αυξάνει τη συγκέντρωση του παιδιού.

δωμάτιο

Γαλάζιο του ουρανού

Ένα χρώμα που δεν περιορίζεται μόνο για δωμάτιο αγοριού. Συγκαταλέγεται στα ουδέτερα χρώματα και αυξάνει την ψυχική ηρεμία του παιδιού.

δωμάτιο

Πορτοκαλί ανοιχτό

Ένα ζεστό και νεανικό χρώμα. Τονώνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, τον χαρακτήρα του και την εξωστρέφειά του. Προάγει την καλή επικοινωνιακή δεξιότητα .

δωμάτιο

Μωβ λεβάντας

Παστέλ απόχρωση που ηρεμεί και αναπτύσσει την δημιουργικότητα του παιδιού χωρίς να προκαλεί νευρικότητα και υπερένταση.

Μπλε της θάλασσας

Μία βόλτα στην θάλασσα πάντα χαλαρώνει και τονώνει την ψυχολογία μας..έτσι γίνεται και με το μπλε της θάλασσας. Αποτελείται από πολλές αποχρώσεις..όποια κι αν διαλέξετε το αποτέλεσμα είναι σίγουρο..μειώνει το άγχος και λειτουργεί ως το χρώμα του ύπνου.

Κίτρινο του ήλιου

Συμβάλλει στην χαλάρωση και μεταμορφώνει τον χώρο ζεσταίνοντάς τον με έναν μαγικό τρόπο. Θέλει όμως εμπειρία και τεχνογνωσία, δεν είναι πολύ εύκολο χρώμα στον συνδυασμό του. Παραμένει όμως μία όμορφη επιλογή, που αν συνδυαστεί σωστά το αποτέλεσμα είναι άψογο.

Ένα ή περισσότερα χρώματα;

Οι συνδυασμοί ποικίλουν ανάλογα με τι στυλ θέλεις να δώσεις στον χώρο. Αν η σκέψη σου είναι για ένα χρώμα τότε επιλέγεις εντονότερα διακοσμητικά στοιχεία, χαλιά και μαξιλάρια διακοσμητικά. Αν όμως αγαπάς τον συνδυασμό χρωμάτων, τότε θα πρότεινα ένα βασικό χρώμα και 1-2 υποστηρικτικές αποχρώσεις ακόμα. Προτίμησε για αυτόν τον πολλαπλό συνδυασμό χρωμάτων ήπια διακοσμητικά στοιχεία και άλλα, περιορίζοντας τα στο πιο απαλό χρώμα της επιλογής σου. Τα παιδιά λατρεύουν τα έντονα χρώματα και παράλληλα αυξάνουν τα ερεθίσματά τους. Βασικό λοιπόν στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ των χρωμάτων.

δωμάτιο

Θερμά χρώματα, είναι όλες οι αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου και καφέ.  

Ψυχρά χρώματα, όλες οι αποχρώσεις του μπλε, μωβ, πράσινου και βιολετί.

Τεχνοτροπίες- Ταπετσαρίες- Ζωγραφική στον τοίχο

Τεχνοτροπίες με ρίγες και γεωμετρικά σχήματα 3D, σε συνδυασμούς χρωμάτων, φωτοταπετσαρίες και αυτοκόλλητα τοίχου, είναι πάντα στην επιλογή ενός παιδικού δωματίου. Δημιουργήστε με φαντασία τους τοίχους για το δωμάτιο του παιδιού σας και αφήστε το παιδί να απολαύσει το καταφύγιό του. Διαλέξτε ένα θέμα και αποτυπώστε το στον τοίχο ζωγραφίζοντάς το..καλέστε έναν επαγγελματία, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι όπως το είχατε ονειρευτεί!

 

Τελευταία τάση διακόσμησης για το παιδικό δωμάτιο,αποτελεί η διακοσμητική ταινία Washi. Πολλές εφαρμογές, κολλάει παντού και ξανά κολλάει, δημιουργεί σχήματα και παραστάσεις. Τολμήστε το!

washi

Extra Tip:
– Επιλέξτε οικολογικά χρώματα.
-Για να μην γίνει κουραστικό το δωμάτιο, συνδυάστε και επιλέξτε με μέτρο, αποφύγετε υπερβολές.
-Επειδή τα χρώματα φαίνονται διαφορετικά στα δείγματα του χρωματοπωλείου, επιλέξτε το χρώμα να το δοκιμάσετε σε μικρή ποσότητα μέσα στο χώρο του δωματίου, βλέποντάς το με το φυσικό του φως.

Αναστασία Γιατράκη

Διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, interior designer

 

Οι φωτογραφίες είναι από το Pinterest

Σχολιάστε