Φτιάξτε το δικό σας αρωματικό αλάτι!

Το αρωματικό αλάτι είναι ένας εύκολος τρόπος να δώσουμε άρωμα και γεύση στα πιάτα που ετοιμάζουμε στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι όταν το χρησιμοποιούμε, αλατίζουμε λιγότερο το φαγητό κι αυτομάτως το πιάτο μας γίνεται πιο υγιεινό –ιδιαίτερα αν ακολουθούμε κάποιο διατροφικό πρόγραμμα.

Είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος να εκμεταλλευτούμε βότανα και μπαχαρικά που βρίσκονται στο ντουλάπι της κουζίνας και συχνά παραλείπουμε να χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα να χαλάνε και να χάνουν το άρωμά τους.

Τι θα χρειαστούμε

Για να φτιάξουμε αρωματισμένο αλάτι στο σπίτι ευεργετικό τόσο για την υγεία μας όσο και για τον ουρανίσκο μας, αφού δίνει ιδιαίτερη γεύση σε κάθε πιάτο, χρειαζόμαστε φυσικό θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι. Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από την απλή εξάτμιση του θαλασσινού νερού, δεν έχει υποστεί σχεδόν καθόλου επεξεργασία και διατηρεί όλα τα φυσικά του ιχνοστοιχεία (κάλλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, κ.ά)

Ιδανικά υλικά για να το αρωματίσουμε είναι τα συνηθισμένα μυρωδικά που μπορεί να έχουμε σε μια γλάστρα στο σπίτι (μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός, δεντρολίβανο…), κάποια λαχανικά με έντονη γεύση (σέλινο, σέλερι, πράσο, ραπανάκι…) και κάποια αρωματικά σε σπόρους, όπως η μουστάρδα, το γλυκάνισο ή ο κόλιανδρος.

Μια άλλη ιδέα είναι οι αποξηραμένες φλούδες από λαχανικά που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια και εσπεριδοειδή που δίνουν υπέροχα αρώματα με ό,τι κι αν συνδυαστούν. Μια άλλη, πιο προφανής επιλογή, είναι τα μπαχαρικά: κάθε είδους πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, καυτερή πάπρικα, κουρκουμάς κ.ά.

Η επιλογή εξαρτάται κάθε φορά, όχι μόνο από τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε, αλλά κυρίως από τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η διαδικασία

-Για να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα μυρωδικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αποξηράνουμε.

-Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι μερικά μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός, ο βασιλικός και ο δυόσμος, χάνουν σε γεύση όταν αποξηραίνονται, ενώ άλλα, όπως το θυμάρι και το δεντρολίβανο είναι μια χαρά αποξηραμένα (και δίνουν ένα τέλεια αρωματισμένο αλάτι για το μπάρμπεκιου).

Για τα αρωματισμένα αλάτια ο κανόνας λέει 70% θαλασσινό αλάτι και 30% τα υπόλοιπα υλικά, αλλά δεν είναι πολύ αυστηρός και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας μίξεις –ακόμη και σε ποσοστό 50% ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Μπορούμε να φτιάξουμε αρωματισμένο αλάτι με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Με το παραδοσιακό γουδί και γουδοχέρι
Το γουδί με το γουδοχέρι είναι ο καλύτερος τρόπος για να θρυμματίσουμε αποξηραμένα μυρωδικά και μπαχαρικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το καλύτερο υλικό για το γουδί είναι το μάρμαρο ή ο γρανίτης και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές και κυκλικές. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται υπομονή, ιδιαίτερα όταν οι ποσότητες είναι μεγάλες. Από την άλλη μας όμως το γουδί μας δίνει τη χαρά της φροντίδας και του χειροποίητου. Θρυμματίζουμε στο γουδί το θαλασσινό αλάτι, θρυμματίζουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε στις αναλογίες που επιθυμούμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή σκόνη.

Με το μπλέντερ
Με το μπλέντερ η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη. Αρχικά θα βάλουμε στο μπλέντερ το ¼ της ποσότητας του αλατιού που έχουμε με όλα τα μυρωδικά –το αλάτι θα διευκολύνει το άλεσμα των μυρωδικών. Όταν το μείγμα θα είναι επαρκώς αλεσμένο θα το βάλουμε σε ένα μπολ και θα το ανακατέψουμε με το υπόλοιπο αλάτι (με τα χέρια). Για να διατηρήσουμε κάπως την υφή του ακατέργαστου αλατιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μπλέντερ ελάχιστα, με απαλές κινήσεις και σε χαμηλή ταχύτητα, διαφορετικά το αλάτι θα γίνει σαν πούδρα.

Ο καλός μάγειρας πάντα δοκιμάζει τις δημιουργίες του. Για να δοκιμάσουμε το αρωματισμένο αλάτι και να διορθώσουμε ίσως τις αναλογίες, απλώνουμε λίγο βούτυρο σε ένα μικρό κομμάτι ψωμί και αρωματίζουμε με το αλάτι. Και απολαμβάνουμε!

Μερικές ιδέες για έμπνευση
Κόκκινο καυτερό αλάτι με αποξηραμένες πιπεριές τσίλι
Με πέντε πιπέρια και θυμάρι
Με κύμινο και σπόρους κόλιανδρου
Με σουσάμι και φιστίκι, ιδανικό και για τραγανό πανάρισμα
Με λεμόνι και κόλιανδρο
Με σέλερι
Με θυμάρι και δεντρολίβανο
Με σκόρδο
Με πέντε πιπέρια, πάπρικα, κόλιανδρο, θυμάρι και δεντρολίβανο –μια κλασική συνταγή που χρησιμοποιούν πολλοί σεφ στην κουζίνα.

Θυμηθείτε ότι το αρωματισμένο αλάτι δεν διατηρεί το άρωμά του για πάντα. Αν δεν υπολογίσουμε καλά τις ποσότητες και φτιάξουμε πολύ, δεν πειράζει. Δεν θα το κρατήσουμε για μήνες μέσα στο ντουλάπι. Θα το βάλουμε σε όμορφα βαζάκια και θα το προσφέρουμε με αγάπη στους φίλους μας.

Πηγή

Σχολιάστε