Οι εργασίες του Χειμώνα στον κήπο μας

 O χειμώνας είναι μία δύσκολη περίοδος για τα φυτά που φέρνει βροχή, παγωνιά, χιόνια και δυνατούς ανέμους. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ταλαιπωρούν τον κήπο και μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να έχουμε προετοιμαστεί για να προστατέψουμε τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αυτή την εποχή, ανθίζουν πανέμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια, καθώς επίσης απολαμβάνουμε υπέροχα φρούτα του χειμώνα και ολόφρεσκα λαχανικά που φυτέψαμε μέσα στο φθινόπωρο. Και πρέπει να θυμόμαστε, ότι μέσα στον χειμώνα, θέτουμε τις βάσεις για τον όμορφο κήπο που θα απολαμβάνουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές εργασίες που κάνουμε στον χειμωνιάτικο κήπο για να μπορέσουμε να τις προγραμματίσουμε καλύτερα και να διατηρήσουμε τον κήπο μας υγιή. Δε χρειάζεται να τα κάνουμε όλα μαζί, αρκεί να έχουμε το κατάλληλο πλάνο για να φροντίσουμε τα αγαπημένα μας φυτά.

Οι χειμωνιάτικες εργασίες σχετίζονται με το κλάδεμα των φυτών, με τη λίπανση, με τη φύτευση δέντρων και θάμνων, με την δημιουργία σπορείου για τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο, με την απομάκρυνση των αγριόχορτων και με τη δημιουργία κομπόστ.

1. Κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα και το αμπέλι

Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων του κήπου μας. Αυτή την εποχή γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς, το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, το κλάδεμα της ροδιάς, το κλάδεμα της αχλαδιάς, το κλάδεμα στις ελιές, το κλάδεμα του αμπελιού και το κλάδεμα σε καρποφόρους θάμνους όπως στην καλλιέργεια του βατόμουρου, την καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου και την καλλιέργεια του μύρτιλου.

2. Κλαδεύουμε καλλωπιστικά φυτά του κήπου

Μέσα στο χειμώνα, είναι κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε καλλωπιστικούς θάμνους, αναρριχώμενα φυτά και δέντρα που βρίσκονται σε γλάστρες και στον κήπο. Αυτή την περίοδο γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς και το κλάδεμα της γαρδένιας, καθώς επίσης κλαδεύουμε την ορτανσία, την αμπέλοψη και τνη καλλωπιστική δαμασκηνιά για να εξασφαλίσουμε ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία με μεγαλύτερη διάρκεια.

3. Προστατεύουμε τα καλλωπιστικά φυτά από την παγωνιά

Για να προστατέψουμε τα πιο ευαίσθητα φυτά από την παγωνιά, τα μεταφέρουμε σε προστατευμένες θέσεις από το κρύο και τους βοριάδες. Επίσης, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιανεμικά και αντιπαγετικά δίχτυα ή σακούλες για να τα καλύψουμε. Για μερικές μέρες, ίσως χρειαστεί ακόμα και να μεταφέρουμε ορισμένα πιο ευαίσθητα φυτά σε εσωτερικό χώρο για μεγαλύτερη προστασία.

 4. Προσθέτουμε λίπασμα στα καρποφόρα δέντρα και στο αμπέλι

Στα τέλη του χειμώνα, προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την καρποφορία σε αρκετές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων και θάμνων όπως στην καλλιέργεια βερικοκιάς, στην καλλιέργεια αμυγδαλιάς, στην καλλιέργεια ροδακινιάς, στην καλλιέργεια μηλιάς, στην καλλιέργεια αχλαδιάς, στην καλλιέργεια συκιάς καθώς και στην καλλιέργεια αμπελιού.

5. Φτιάχνουμε σπορείο για τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης

Ξεκινάμε το σπορείο των ανοιξιάτικων κηπευτικών στα τέλη του χειμώνα φτιάχνοντας ένα μικρό θερμοκήπιο στον κήπο, στην αυλή του σπιτιού μας ή ακόμα και στο μπαλκόνι του. Φυτεύουμε τους σπόρους από αγαπημένες παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες λαχανικών που θα φυτέψουμε την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, όπως την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

6. Συγκομίζουμε φρέσκα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά

Μέσα στο χειμώνα, συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά από τον φθινοπωρινό λαχανόκηπο όπως μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια , μαρούλια, λόλες, σπανάκι, σέσκουλα, παντζάρι, καρότα και ραδίκια. Μαζεύουμε μυρωδικά για τις σαλάτες μας όπως ρόκα, μαϊντανός, άνηθος, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι, φρέσκο σκόρδο και σέλινο. Επίσης, απολαμβάνουμε υπέροχα φρούτα όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ καθώς και αβοκάντο.

7. Προστατεύμε τα λαχανικά από κάμπιες και σαλιγκάρια

Για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σκονίζουμε ή ψεκάζουμε τα φύλλα με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας ή φυσικής πυρεθρίνης. Για την καταπολέμηση των σαλιγκαριών στα φυλλώδη λαχανικά, όπως στα μαρούλια, στο σέσκουλο και στο σπανάκι, σκορπίζουμε στάχτη γύρω από τα φυτά.

8. Φυτεύουμε γυμνόριζα δέντρα

Την περίοδο του χειμώνα, φυτεύουμε γυμνόριζα καρποφόρα δέντρα, δηλαδή φυτά χωρίς μπάλα χώματος γύρω από την ρίζα. Είναι ένας οικονομικός και ιδιαίτερα πρακτικός τρόπος για να φυτέψουμε αρκετά φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως βερικοκιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές, συκιές, κυδωνιές, δαμασκηνιές και κερασιές, καθώς διάφορους καρποφόρους θάμνους όπως αμπέλι, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, λαγοκέρασο, σμέουρο και μύρτιλο.

9. Απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα

Λόγω των φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων βροχοπτώσεων, στον κήπο μας φυτρώνουν αρκετά ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) που μας ταλαιπωρούν στον κήπο όπως η κύπερη, η οξαλίδα και η τσουκνίδα. Επειδή αυτή την περίοδο το χώμα είναι σχετικά υγρό, είναι εύκολο να τα απομακρύνουμε από το κήπο μας, με μία τσάπα, ένα σκαλιδάκι, ακόμα και με όργωμα αν έχουμε τα κατάλληλα μηχανήματα.

10. Συλλέγουμε υλικά για κομποστοποίηση

Αυτή την εποχή μπορούμε να συλλέξουμε τα φύλλα που έπεσαν τη διάρκεια του χειμώνα από τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και τους θάμνους, από τα ελαιόδεντρα που μαζέψαμε κατά τη συγκομιδή, τα αγριόχορτα που απομακρύναμε από τον κήπο καθώς και τα υπολείμματα της φθινοπωρινής καλλιέργειας λαχανικών για να δημιουργήσουμε κομπόστ, το πολύτιμο φυσικό λίπασμα για τα φυτά μας.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Σχολιάστε