“Εν κυήσει”, προετοιμασία για τη γονεϊκότητα και την ανάδειξη του φυσικού τοκετού!

“Εν κυήσει”, προετοιμασία για τη γονεϊκότητα και την ανάδειξη του φυσικού τοκετού!

Με τη βαθιά πεποίθηση ότι ο ερχομός ενός ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και αγάπη, το 2016 δημιουργήθηκε μία ομάδα που βασικός της στόχος είναι η προετοιμασία για τη γονεϊκότητα και η ανάδειξη του φυσικού τοκετού!

Ο λόγος για το Κέντρο Προετοιμασίας Γονεϊκότητας και Φυσικού Τοκετού “Εν κυήσει”, το οποίο εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τρεις μαίες, η Αγγελική Δασκαλάκη, η Δέσποινα Θεοχάρη και η Ελπίδα Δρακοπούλου.

Αν και η έδρα της ομάδας είναι το Ηράκλειο, σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και ένας νέος χώρος, αυτή τη φορά στην ενδοχώρα του Νομού και συγκεκριμένα στις Μοίρες! Σε αυτό το χώρο λοιπόν συναντήσαμε τις δημιουργούς αυτού του κέντρου, τις μαίες Αγγελική,  Δέσποινα και Ελπίδα, οι οποίες μας μίλησαν για το “Εν κυήσει” και τις δράσεις του!

Όπως λένε, εμπνεύστηκαν την έναρξη αυτής της δράσης από την βαθιά πεποίθηση, ότι ο ερχομός ενός ανθρώπου σε αυτή τη γη πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και αγάπη. Έτσι, στόχος του “Εν κυήσει” είναι να δοθεί έμφαση στην προετοιμασία για γονεϊκότητα και να αναδειχθεί ο φυσικός τοκετός.

“Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που έρχονται τα παιδιά στον κόσμο” .

Michel Odent, μαιευτήρας, συγγραφέας, υπέρμαχος του φυσικού τοκετού

Ξεκινώντας την επαφή μας με τα ζευγάρια, από την περίοδο της εγκυμοσύνης, βασικός σκοπός είναι η ενημέρωση τους μέσα από την προετοιμασία τοκετού/ομάδες εγκύων, ώστε να μεταβούν ομαλά στο νέο ρόλο της γονεϊκότητας. Στις συναντήσεις, οι έγκυες γυναίκες μαζί με τους συντρόφους τους λαμβάνουν πληροφορίες που αφορούν την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία, αποκτώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν σε βιωματικές ασκήσεις. Με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες μαθαίνουν να εμπιστεύονται τη φύση και το σώμα τους νιώθοντας δυνατές για τη στιγμή του τοκετού τους, απολαμβάνοντας μία όμορφη εμπειρία.

Ο ρόλος της μαίας συνεχίζεται και κατά τον τοκετό, δίπλα στην επίτοκο, υποστηρίζοντας και βοηθώντας τη να χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη της γυναικεία της φύσης. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και έχει το δικαίωμα να επιλέξει και να αποφασίσει ενεργά στα θέματα που αφορούν το σώμα και το παιδί της.

Η ομάδα του “Εν κυήσει” είναι δίπλα σε κάθε οικογένεια, υποστηρίζοντας τη νέα μητέρα στην περίοδο της λοχείας, καθοδηγόντας τη με το θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού με κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ κάποιες υπηρεσίες προσφέρονται και διαδικτυακά.

“Φροντίζουμε συνεχώς να εξελίσσουμε τις δράσεις μας μέσα από τις ανάγκες που υπάρχουν ή δημιουργούνται, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τους γονείς να αποφασίζουν για την οικογένεια τους με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Την ομάδα μας έρχονται να συμπληρώσουν και να αγκαλιάσουν η Μαρία Κυδωνάκη – Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Θεραπεύτρια Ζευγαριών και η Ξανθή Μαρκουλάκη – Διπλωματούχος Δασκάλα Prenatal/Postnatal/Aqua Yoga, μέσα από τις επιπλέον δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο χώρο μας.

Είμαστε εδώ ως μαίες, ως γυναίκες και κυρίως ως άνθρωποι, να αγκαλιάζουμε τις ανάγκες σας και να προσφέρουμε σε κάθε οικογένεια με πολλή αγάπη και σεβασμό την φροντίδα, την γνώση και την υποστήριξη μας.”

Όμως εκτός από τις παραπάνω υπηρεσίες, αλλά και τα σεμινάρια που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι μανούλες έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται για καφέ και κουβεντούλα, παρέα και με τα μωρά τους, στο χώρο του Ηρακλείου και σύντομα και στο νεό χώρο στις Μοίρες!

Σχολιάστε