Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Στέλα Κωστάκη, δασκάλα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Στέλα Κωστάκη, δασκάλα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Τo familytime.gr δίνει το λόγο στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα φιλοξενούμε έναν εκπαιδευτικό, της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την κ. Ελένη Μπετεινάκη, από το 64ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, ο λόγος στην κ. Στέλα Κωστάκη, δασκάλα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για σένα, όπως συστήνεσαι στους μαθητές σου….

Έχω την τύχη να συστήνομαι μόνο σε παιδιά Α’ Δημοτικού τα τελευταία 12 χρόνια, μιας και βρίσκομαι στο ίδιο σχολείο. Οπότε τα μεγαλύτερα παιδιά με γνωρίζουν. Έτσι στα «πρωτάκια» συστήνομαι ως εξής: Είμαι η νέα σας δασκάλα. Ονομάζομαι Κωστάκη Στέλα και φέτος θα γνωρίσουμε μαζί τον κόσμο των Γραμμάτων και των Αριθμών. Θέλετε να ταξιδέψουμε μαζί;

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως εκπαιδευτικό; Αυστηρό ή επιεική;

Αυτή την ερώτηση την κάνω συχνά στον εαυτό μου. Γιατί απλά θεωρώ πως χρειάζονται και οι δύο χαρακτηρισμοί. Είμαι επιεικής όσον αφορά το μαθησιακό κομμάτι και πάνω απ’ όλα κρίνω την προσπάθεια του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Παρ’ όλα αυτά όμως, είμαι και αρκετά αυστηρή στο θέμα των καθηκόντων τους, αλλά και στη συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους. Προσπαθώ να ενσωματώσω την ενσυναίσθηση και να είμαι ειλικρινής εγώ απέναντι τους.

Από ποιον παιδαγωγό έχεις επηρεαστεί;

Ευτυχώς ήταν αρκετοί παιδαγωγοί που με επηρέασαν είτε θετικά είτε αρνητικά, γι’ όλα αυτά που δίνω στην εκπαίδευση και στους μαθητές μου. Όλα είχαν το εξής αντίκτυπο: Να μη το βλέπω σαν επάγγελμα αλλά σαν λειτούργημα. Οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά όχι μόνο γνώση αλλά και όλα τα εφόδια για να γίνουν σωστοί άνθρωποι. Για μένα, πιο σημαντική είναι η σωστή συμπεριφορά του παιδιού και έπειτα έρχονται και οι γνώσεις.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάποια πράγματα στο ελληνικό σχολείο, ποια θα ήταν αυτά;

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο θέμα. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αλλάξει το ίδιο το σχολείο ως κτίριο. Μεγαλύτερες τάξεις, ευάερες και ευήλιες αίθουσες διδασκαλίας. Ένα σχολείο ευχάριστο στα μάτια των παιδιών. Έπειτα η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι όντως δωρεάν. Σε όλα τα παιδιά να παρέχονται δωρεάν όλα τα σχολικά τους είδη. Και εφόσον μιλάμε πλέον και για τεχνολογία στα σχολεία… κάθε αίθουσα διδασκαλίας να έχει το δικό της τεχνολογικό εξοπλισμό (σταθερό υπολογιστή, προτζέκτορα κ.τ.λ.). Ενώ θεωρείται αυτονόητο, δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Τι θέλεις να θυμούνται οι μαθητές σου από σένα;

Θα ήθελα να θυμούνται μια δασκάλα χαμογελαστή και ειλικρινής. Μια δασκάλα που ήταν πάντα εκεί γι’ αυτά. Μια δασκάλα που δεν την ενδιέφερε μόνο η γνώση αλλά και ο μαθητής ως προσωπικότητα.


Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε ή να μας στέλνετε όμορφες φωτογραφίες, αλλά και ότι ενδιαφέρον γίνεται στον τόπο σας!

Σχολιάστε