Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Κουκάκης, καθηγητής πληροφορικής στο Ηράκλειο

Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Κουκάκης, καθηγητής πληροφορικής στο Ηράκλειο

Τo familytime.gr δίνει το λόγο στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα φιλοξενούμε έναν εκπαιδευτικό, της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την κ. Αγγελική Σπαή νηπιαγωγό στο 1ο Νηπιαγωγείο Τυμπακίου, ο λόγος στον κ. Γιώργο Κουκάκη, καθηγητή πληροφορικής στο 6ο & 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού, Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για σένα, όπως συστήνεσαι στους μαθητές σου

Ονομάζομαι Κουκάκης Γιώργος με καταγωγή από την Πόμπια και είμαι πτυχιούχος Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κάτοχος δυο Μεταπτυχιακών τίτλων, στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων από το Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τα τελευταία 14 χρόνια εργάζομαι ως καθηγητής Πληροφορικής στην Α/θμια Εκπαίδευση και ως Εκπαιδευτής Ενηλίκων στο Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε Κρήτης και το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Τα τελευταία χρόνια έχω παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια με θεματικά πεδία κυρίως στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και τη χρήση των Τ.Π.Ε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου σαν εκπαιδευτικό; Αυστηρό ή επιεική;

Όπως είπε και ο Καζαντζάκης: «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του κι όταν πια του έχει διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες». Ως εκπαιδευτής ενηλίκων ο ρόλος μου είναι περισσότερος καθοδηγητικός και συμβουλευτικός προς τους μαθητές μου, επομένως θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου επιεική σαν εκπαιδευτικό, καθώς στόχος μου είναι να καταφέρουν οι μαθητές μου στο χρόνο που χρειάζονται να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες τάσεις της εποχής έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

 Από ποιον παιδαγωγό έχεις επηρεαστεί;

Η προσέγγιση του Mezirow για τη μετασχηµατίζουσα μάθηση με έχει σαφώς επηρεάσει καθώς συνδέεται στενά µε την άποψή για τη φύση, το χαρακτήρα και τους σκοπούς της εκπαίδευσης ενηλίκων. Θεμέλιο της άποψής του για το σκοπό της εκπαίδευσης είναι η επιδίωξη κάθε ανθρώπου για απόκτηση της ικανότητας ερμηνείας της εμπειρίας, έτσι ώστε αυτή να είναι σύμφωνη µε τις πραγματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάποια πράγματα στο ελληνικό σχολείο, ποια θα ήταν αυτά;

Αν μπορούσα να αλλάξω κάποια πράγματα στο ελληνικό σχολείο, θα ήθελα να ξεφύγει από το πλαίσιο της δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας και να γίνει περισσότερο συμμετοχικό και ομαδοσυνεργατικό, ωθώντας τους μαθητές σε ενεργή συμμετοχή και ουσιαστική αφομοίωση της γνώσης που θα αποκτήσουν μέσα σε αυτό. Ο σπουδαίος δάσκαλος δε διδάσκει μόνο ότι περιλαμβάνει το βιβλίο, αλλά και την αλήθεια που υπάρχει έξω.

Τι θέλεις να θυμούνται οι μαθητές σου, από τον δάσκαλο τους;

Μια κινέζικη παροιμία λέει «Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει» . Οι μαθητές μου θα ήθελα να με θυμούνται, ως ένα δάσκαλο που κυρίως τους έμαθε πώς να μαθαίνουν και πώς να παίρνουν καλές αποφάσεις σε όλες τις συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να φιλτράρουν τη γνώση και να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.


Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε ή να μας στέλνετε όμορφες φωτογραφίες, αλλά και ότι ενδιαφέρον γίνεται στον τόπο σας!

Σχολιάστε