Χρυσή Δαμουλάκη: «Περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του εαυτού μου»

Χρυσή Δαμουλάκη: «Περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του εαυτού μου»

Το βιβλίο της Χρυσής Δαμουλάκη «Περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του εαυτού μου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άρωμα Platinum δεν είναι ένα απλό βιβλίο αυτοβελτίωσης.
Ξεφυλλίζοντας το τα μικρά σε μήκος κείμενα του σε ενθαρρύνουν να το διαβάσεις όχι μία αλλά πολλές φορές. Ένα βιβλίο με αλήθειες που θα μπορούσες να τις διαβάζεις κάθε μέρα στον εαυτό σου.

– Το πρώτο σας βιβλίο «Περιμένοντας το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του εαυτού μου» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Άρωμα Platinum και φαίνεται να γνωρίζει ευρεία αποδοχή. Ποια η αφορμή για να αρχίσετε να γράφετε;

Ξεκίνησα να γράφω από αρκετά μικρή, το ημερολόγιο που ξέρουμε ότι κρατάνε τα κορίτσια, κάπως έτσι. Μόνο που σε αυτό το ημερολόγιο γραφόταν πάντα οτιδήποτε μου έκανε εντύπωση, μου άρεσε ή όχι. Όλα εκείνα που προσπερνάμε μαζί με την ίδια τη ζωή γραφόταν εκεί μέσα.

-Ο τίτλος του βιβλίου σας είναι μεγάλος, πως έγινε η επιλογή του;

Ο τίτλος είναι όντως μεγάλος, θυμάμαι και ο εκδοτικός μου το είχε αναφέρει.
Όμως ήθελα μέσα από αυτό το βιβλίο να δώσω στους αναγνώστες να καταλάβουν ότι στο σημείο που νομίζεις πως τελείωσαν όλα, το ηλιοβασίλεμα το τέλος της ημέρας. Εκεί σε εκείνο το σημείο ξεκινάνε όλα, η ανατολή που έρχεται.

-Υπάρχει κάτι που έχετε κερδίσει από τη συγγραφή, από τα κείμενα που μοιράζεστε μαζί μας;

Φυσικά! Τα κείμενα μου είμαι εγώ! Είναι ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο. Για να γράψω κάτι μπαίνω στη διαδικασία της παρατήρησης. Ζω μέσα σ’ αυτό που παρατηρώ. Γίνομαι ένα μ’ αυτό που βλέπω. Και σε αυτό το σημείο ξεκινάνε τα συναισθήματα μου να ψάχνουν χαρτί και μολύβι. Συνεπώς, ναι έχω κερδίσει! Νιώθω ευλογημένη! Στη ζωή συχνά κάνουμε λάθη άθελα μας ή όχι. Είναι σπουδαίο να μπορείς να βάλεις στο «τραπέζι» τον εαυτό σου και να τα δεις όλα καθαρά. Αυτό κέρδισα!

-Ποια στοιχεία πιστεύετε ότι κάνουν το βιβλίο σας επιτυχημένο;

Δεν ξέρω! Ειλικρινά δεν ξέρω! Δεν νιώθω συγγραφέας. Απλά είχα την ανάγκη να μοιραστώ με το συνάνθρωπο μου τις σκέψεις μου.

-Ποιοι άνθρωποι έπαιξαν ρόλο στη συγγραφή του βιβλίου;

Όλοι! Οι άνθρωποι γύρω μου, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας εκείνοι με ενέπνευσαν να γράψω δημόσια.

-Ποια συναισθήματα αποκομίζεται από τη συγγραφή;

Συναισθήματα που έχουν άρωμα! Αυτό λέω. Εκείνα που σου γεμίζουν τη ψυχή και σε κάνουν να ελπίζεις σε ένα νέο πιο όμορφο κόσμο. Συναισθήματα όπως η αγάπη, η αθωότητα, η αισιοδοξία, η ειλικρίνεια, η συγχώρεση και άλλα πολλά που έχουν ξεχαστεί στις μέρες μας. Μάλλον κρύφτηκαν! Βέβαια δεν αγνοώ ποτέ τα αρνητικά συναισθήματα, δεν αγνοώ ποτε την ύπαρξή τους όμως επιλέγω από εκείνα να αντλώ άλλα στοιχεία και να προχωρω.

-Στη ζωή σας  πως είστε, πως τα έχετε καταφέρει έως τώρα;

Στη ζωή μου είμαι πρώτα μητέρα, σύζυγος και μετά όλα τα άλλα. Επιλέγω να κάνω πολλά, να απασχολώ το μυαλό μου δημιουργικά.
Τίποτα δεν μου χαρίστηκε! Δεν το επέτρεψα εγώ για να πω την αλήθεια. Συχνά βλέπουμε έναν άνθρωπο, μια εικόνα του και βγάζουμε συμπεράσματα. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο λάθος!
Γενικά είμαι αγωνίστρια, ανεξάρτητη στην υπερβολή, όπως λέει και ο σύζυγος, προπέτης ως άνθρωπος και φοβερά ονειροπόλα. Μέσα μου είμαι γεμάτη αισιοδοξία και ας επικρατεί χαμός έξω. Στο χέρι μας και στο μυαλό μας είναι να βελτιώσουμε τα πάντα.

-Άρα δεν πιστεύετε στη μοίρα καθόλου;

Πιστεύω απλά ότι υπάρχει ένα σχέδιο με μυστήριο τρόπο που ορίζει τις ζωές μας πριν καν εμφανιστεί η ύπαρξη μας. Από εκεί και πέρα έχουμε επιλογές να το ζήσεις με τη καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Να παλέψεις για το καλύτερο και να το δημιουργήσεις.

-Τι θα συμβουλεύατε έναν άνθρωπο εκεί έξω που η ζωή δε του έχει φερθεί και πολύ όμορφα;

Θα του έλεγα ότι η ζωή είναι γεμάτο στροφές, στην επόμενη στροφή δε ξέρεις τι σε περιμένει.
Ποια αλλαγή θα σε βρει! Ποιος θα σε περιμένει με το «λουλούδι» στο χέρι! Το να περιμένεις αισιόδοξος και γεμάτος στη ψυχή για μένα είναι το παν. Η υπομονή είναι αρετή κάποιοι μου λένε «πόση ποια κουράστηκα;». Όμως όλα έρχονται στην ώρα τους, τη στιγμή που αντέχεις να τα υποδεχτείς και να τα ζήσεις.

-Γιατί βιβλίο αυτοβελτίωσης και όχι κάτι άλλο;

Τα συρτάρια του γραφείου μου έχουν αρκετό υλικό, ακόμα και για κάτι άλλο. Όμως επέλεξα την αυτοβελτίωση, διότι στη μέχρι τώρα ζωή μου παρουσιάστηκαν πολλά. Παρατήρησα ότι πολλά που συμβαίνουν γύρω μας δεν μου αρέσουν. Εκεί στηρίχτηκα και έκανα το βήμα.
Πως μπορεί ένας άνθρωπος να βοηθήσει τον εαυτό του σε οτιδήποτε και αν του συμβαίνει ;Να εστιάσει σε εκείνα που τον ωφελούν και να προχωρήσει;
Γενικά πιστεύω στη δύναμη ψυχής του κάθε ανθρώπου. Είναι κατασκευασμένος να αντέχει τα πάντα! Τώρα από εκεί και πέρα όλα είναι βασισμένα στο τρόπο σκέψης του καθενός!
Μέσα σε κάθε δυσκολία να ψάχνει το καλό και να στηρίζεται σε αυτό για να προχωρήσει. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε , να δουλεύουμε με τον τρόπο μας και να γινόμαστε παράδειγμα με τις πράξεις μας και όχι με τα λόγια μας. Να πιστεύει στο ακατόρθωτο, λέω συχνά, γιατί ο κόσμος φτιάχτηκε από τους αισιόδοξους ονειροπόλους και όχι από τους απαισιόδοξους.

Ακολουθείστε τη Χρυσή Δαμουλάκη στο fb και στο instagram

Σχολιάστε