Χρωματιστά πιάτα και άλλες λεπτομέρειες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Χρωματιστά πιάτα και άλλες λεπτομέρειες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε παίζει σημαντικό ρόλο αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες όπου μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή. Ποιες είναι όμως αυτές;

-Το χρώμα του πιάτου. Έχει βρεθεί από μελέτη ότι τα χρωματιστά πιάτα, π.χ ένα κόκκινο πιάτο, αποτρέπουν την υπερκατανάλωση φαγητού. Αυτό συμβαίνει γιατί το χρώμα ξεγελάει τον εγκέφαλο, επικεντρώνεστε στο φαγητό και έτσι καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα.
– Το μέγεθος του πιάτου. Τα μικρότερα πιάτα βοηθούν να τρώτε λιγότερο. Αυτό οφείλετε στην οπτική ψευδαίσθηση. Κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο, ο εγκέφαλος δίνει πληροφορίες για την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσουμε. Με απλά λόγια, η ψευδαίσθηση αυτή είναι που επηρεάζει τις διατοφικές επιλογές. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι σέρβιραν το φαγητό τους σε μικρό πιάτο, έβαζαν 12% λιγότερη τροφή, ενώ αυτοί που το σέρβιραν σε μεγαλύτερο, έβαζαν 13% περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια.
-Δώσε χρώμα στο πιάτο. Πρόσθεσε χρώμα στο φαγητό, με αυτό τον τρόπο εστιάζεις την προσοχή σου στο φαγητό. Ένα πιάτο με ομοιόμορφο χρώμα, καταλήγει να μην είναι και τόσο χορταστικό.
Υγιεινές τροφές. Τοποθέτησε τα υγιεινά τρόφιμα στο ύψος των ματιών σου, έτσι όταν θα θέλεις να φας κάτι να σου είναι το πρώτο που θα δεις για να πάρεις

Γενικά… δεν αρκεί μόνο να επιλέγουμε μικρότερα και χρωματιστά πιάτα, αλλά θα πρέπει να μάθουμε τις σωστές μερίδες, ανεξάρτητα από τη διάμετρο του πιάτου. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε το πιάτο και να το χωρίσετε στα 3. Έτσι το 1/3 θα περιέχει την πρωτεΐνη, το άλλο 1/3 τον υδατάνθρακα και το υπόλοιπο τα λαχανικά. Επίσης μην ξεχνάτε ότι η κάθε μερίδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της κλειστής γροθιάς σας.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε