Αβοκάντο: τα οφέλη για την υγεία μας

Αβοκάντο: τα οφέλη για την υγεία μας

Το αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού πρώτα ωριμάσει μετά από μία βδομάδα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (15-25°C) ή 2-8 βδομάδες στο ψυγείο (θερμοκρασία 4,4-13°C και σχετική υγρασία 85-90%).

Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, στα τοστ και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι. Στην Ελλάδα παράγεται κυρίως στην Κρήτη.
Ένα αβοκάντο 100 γραμμαρίων περιέχει:
θερμίδες : 160
υδατάνθρακες : 9 γρ.
πρωτεΐνη : 2 γρ.
Φυτικές Ίνες : 7 γρ
λίπος : 15γρ. όπου κορεσμένα είναι το 2,1 γρ.
νάτριο : 7mg
κάλιο : 485 mg
Επίσης περιέχει βιταμίνη C, E, A, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό, φώσφορο και μαγγάνιο.

Οφέλη
• Μειώνει την χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια στο αίμα και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL
• Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και του μεταβολικού σύνδρομο
• Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
• Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίμα, καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη
• Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.
• Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία, εξισορροπώντας τις ορμόνες που έχουν σχέση με την διάθεση, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και ψυχικών διαταραχών
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους και υπάρχει κίνδυνος για αύξηση του βάρους. Επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο (περισσότερη από 1 μπανάνα) να αποφεύγετε από άτομα με υπερκαλιαιμία και νεφρική ανεπάρκεια.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχολιάστε