Art therapy, όταν η τέχνη θεραπεύει

Art therapy, όταν η τέχνη θεραπεύει

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για μια ιδιαίτερη μέθοδο θεραπείας, τη θεραπεία της τέχνης ή εικαστική θεραπεία! Τι είναι όμως αυτή η μέθοδος, σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι τελικά τα οφέλη της;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω μας δίνει η θεραπεύτρια τέχνης κ. Ιφιγένεια Γρινιαράκη, την οποία συναντήσαμε στον πολύ όμορφο χώρο της Κουκκίδα Dot, στις Μοίρες.

rbt

Τι είναι η θεραπεία της τέχνης;

Η Θεραπεία μέσω της τέχνης είναι μια μορφή θεραπείας η οποία μέσα από τη δημιουργική διαδικασία βελτιώνει τη φυσική, ψυχική και συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Η εικαστική θεραπεία γίνεται μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η (προσωποκεντρική , η γνωστική , η συμπεριφοριστική, η Gestalt).

Τι κάνει ένας θεραπευτής τέχνης;

Αρχικά, ο θεραπευτής εμπνέει την ομάδα κάνοντας μια προεργασία που περιλαμβάνει συζήτηση γύρω από ένα θέμα. Στη συνέχεια, ο καθένας καλείται να εκφραστεί μέσα από τα διάφορα υλικά που του παρέχονται (ακρυλικά χρώματα, τέμπερες, πυλός, άμμος, καθημερινά αντικείμενα κτλ) για να παράξει εν τέλει μια δική του καλλιτεχνική δημιουργία. Η επιλογή των υλικών, των χρωμάτων, της τεχνοτροπίας και γενικά ο τρόπος που προσεγγίζει κάποιος το δημιούργημά του, βγάζουν άθελα στην επιφάνεια ένα μέρος του πνεύματος. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι ανασύρεται το υποσυνείδητο με έναν τρόπο ακούσιο και μη λεκτικό. Ο σκοπός της θεραπείας εν τέλει είναι ο θεραπευόμενος να «μιλήσει» στον θεραπευτή μέσα από το έργο του για πράγματα που δεν έχει ακόμα αντιληφθεί συνειδητά είτε δεν είναι έτοιμος να τα πει λεκτικά.

Σε ποιους απευθύνεται η εικαστική θεραπεία μέσω της τέχνης;

Η εικαστική θεραπεία απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας, επίσης μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε ζευγάρια, οικογένειες ή και σε μεγαλύτερες ομάδες. Η θεραπεία μέσω της τέχνης αφορά άτομα που παρουσιάζουν άγχος, φοβίες, αντικοινωνικότητα, διπολικές διαταραχές, ψυχωτικά επεισόδια…

Ποια είναι τα οφέλη αυτής της μεθόδου;

Ηρεμία, αίσθηση ικανοποίησης, ψυχαγωγία…Μέσα από τη θεραπεία τέχνης το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται το τραύμα που μπορεί να έχει εσωτερικά και σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική θα έχει μια πιο αποτελεσματική εξέλιξη της πνευματικής του υγείας. Μέσω της ζωγραφικής δίνουμε τροφή στο εσωτερικό μας παιδί και συμφιλιωνόμαστε με αυτό.

Λίγα λόγια για την Ιφιγένεια Γρινιαράκη

rbt

Η Ιφιγένεια Γρινιαράκη γεννήθηκε στο Τυμπάκι Ηρακλείου της Κρήτης, σπούδασε ενορχήστρωση κινηματογράφου, αργότερα συνέχισε της σπουδές της στη βρεφοκομία προσχολικής αγωγής. Τελείωσε το ελεύθερο πανεπιστήμιο ποίησης Οδυσσέα Ελύτη, έκανε σεμινάρια μουσικής, χοροθέατρο και αυτοσχέδιο θέατρο, μαθήματα κλασσικής κιθάρας, jazz αυτοσχεδιασμό και φωνητική, ενώ συνέχισε τις σπουδές της με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη  θεραπεία τέχνης με την Ιωάννα Κιλίμη. Σήμερα ζει στις Μοίρες και έχει δημιουργήσει ένα χώρο τέχνης, το Κουκκίδα-Dot όπου φιλοξενεί ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!


Κουκκίδα-Dot, ένας χώρος δημιουργικής έκφρασης για μικρούς και μεγάλους!

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε μικρές επαρχιακές πολεις, τα παιδιά μας έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως θεατρικό εργαστήρι, μουσικοκινητική, παιδικό ιχνογράφημα, φωτογραφία και τόσα άλλα!

Ένας τέτοιος χώρος που φιλοξενεί πραγματικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες, είναι η Κουκκίδα Dot, στις Μοίρες, με υπεύθυνη την Ιφιγένεια Γρινιαράκη, παιδαγωγό – εμψυχώτρια – θεραπεύτρια τέχνης και μουσικό,  με 13 χρόνια προϋπηρεσία στον χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο χώρο δημιουργικής έκφρασης, που δημιουργήθηκε το 2019 και από τότε αποτελεί αγαπημένο στέκι για μικρούς και μεγάλους!

Στην Κουκκίδα Dot, πραγματοποιούνται εργαστήρια φωτογραφίας, ζωγραφικής, θεάτρου, χορού, art therapy, σεμινάρια, παραστάσεις, για εφήβους και ενήλικες.

Τα παιδιά από 2 ετών και πάνω, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικό-κινητικής, θεατρικό εργαστήρι, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική, μαθήματα παιδικού ιχνογραφήματος.

Επίσης στον άριστα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο της Κουκκίδα Dot, προβάλλονται παιδικές παραστάσεις, παραστάσεις ενηλίκων, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, σεμινάρια και τέλος παιδικά πάρτι όλων των ηλικιών.

Η Ιφιγένεια Γρινιαράκη, με τους έμπειρους και πολύτιμους συνεργάτες της, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και συγγραφείς, βάζουν στη ζωή μας, τη μαγεία της τέχνης!

Κουκκίδα Dot

Υπεύθυνη: Ιφιγένεια Γρινιαράκη

Διεύθυνση: Γεωργίου Πετράκη, Μοίρες

Τηλ. 28920 23018-6980 141874

 

Σχολιάστε