Η ανθρώπινη πλευρά…

Η ανθρώπινη πλευρά…

Αγαπώ τις συναντήσεις κάθε είδους και μορφής. Ιδιαίτερα αυτές κατά τις οποίες ανταμώνουν οι καρδιές των ανθρώπων. Ελάτε μαζί μου να μοιραστούμε μια τέτοια συνάντηση από αυτές τις αλλιώτικες που πάνε κόντρα στο κατεστημένο, που σπάνε τα στερεότυπα και τις υφιστάμενες προκαταλήψεις.


Γράφει η Μαρία Ψωμαδάκη


Σε μια σχολική αίθουσα εγώ, τέσσερις μαθητές (ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα από το Πακιστάν) και ο καθηγητής τους ο κ. Μανώλης ταξιδέψαμε στον κόσμο αυτών των παιδιών, αντικρίσαμε τη ζωή και όχι μόνο μέσα από τα δικά τους μάτια. Οι καρδιές τους άνοιξαν απλόχερα και με εξέπληξαν όλα αυτά που έκρυβαν εκεί ακριβώς.

Η ζωή και τα παιδικά τους χρόνια κάθε άλλο παρά ανέμελα και ξένοιαστα υπήρξαν. Οι δυσκολίες πολλές, αλλά δεν παραιτήθηκαν.

Αποφάσισαν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους. Πραγματικά με συνεπήρε το σθένος και η αποφασιστικότητά τους να πετύχουν τους στόχους τους.
Διέκρινα, εκ πρώτοις ένα σεβασμό απέναντι σε εμένα, τον καθηγητή τους και το χώρο του σχολείου στον οποίο και βρισκόμασταν! Καθώς προχωρούσε η συζήτηση ήταν πλέον ευδιάκριτη η ευγένεια, το ήθος και οι αρχές των παιδιών αυτών.

Μου υπενθύμισαν με τον καλύτερο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να εκτιμούμε όσα έχουμε και να είμαστε ευγνώμονες για όσα μας προσφέρονται. Αυτά τα συναισθήματα έχουν μέσα τους για όσα τους παρέχει η πατρίδα μας .
Ερχόμενα εδώ αυτά τα παιδιά ατένιζαν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το μέλλον τους φαντάζει πια φωτεινό, μακριά από ζοφερές καταστάσεις και δυσάρεστες στιγμές.
Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας κύλησε σαν νεράκι και το κουδούνι μόλις χτύπησε. Ο Σαμούν κλείνοντας αυτή τη συνάντηση μου είπε κοιτώντας με στα μάτια και τοποθετώντας το χέρι του στην καρδιά ότι όταν ο άνθρωπος είναι καλός μέσα του, μπορεί να βλέπει το καλό σε οτιδήποτε τον περιβάλλει. «Εγώ ξέρω να κοιτάζω με αυτόν τον τρόπο», μονολόγησε.

Σας ευχαριστώ από βάθος καρδιάς Σαμούν, Μωχάμεντ, Γιασίν, Ζοχέμπ για όλα όσα μου διδάξατε σήμερα και εύχομαι να σας περιμένει παρακάτω ένα φωτεινό μέλλον, όπως ακριβώς το ονειρεύεστε.

Η Συνέντευξη των παιδιών

Σαμούν, Μωχάμεντ, Γιασίν, Ζοχέμπ…προσφυγόπουλα που ονειρεύονται το μέλλον τους στην Ελλάδα!

Σχολιάστε