Ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα!

|

Καθώς μπαίνει για τα καλά το φθινόπωρο, μια συνταγή έρχεται στο νου για γλυκό: Μηλόπιτα.

Οι εκδοχές του ψημένου μήλου βέβαια πολλές. Σε ζύμη τάρτας, πάνω στην κλασική τριμμένη ζύμη ή κέικ, μια μηλόπιτα θα γεμίσει άρωμα ψημένου φρούτου και κανέλας το σπίτι. Τώρα, αν εσείς θέλετε να προσθέσετε και λίγο παγωτό, είστε ελεύθεροι.

Η συνταγή που επιλέξαμε εδώ έχει δύο μικρά μυστικά γεύσης. Στη ζύμη του κέικ προσθέτουμε πουρέ ψημένου μήλου, ενώ στρώνουμε τη βάση του κέικ με μήλα και καστανή ζάχαρη που καραμελώνουν και δίνουν υπέροχο άρωμα.

Υλικά
5 μεγάλα ξινόμηλα
2 πρέζες κανέλα
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
95 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ λευκή ζάχαρη
50 γρ καστανή ζάχαρη
50 ml χυμό μήλου
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα καυτερό πιπέρι σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τρία μήλα. Βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45’ λεπτά στους 170 βαθμούς. Αφού μαλακώσουν λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε και την κανέλα.
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα μήλα και κόβουμε σε φέτες και ραντίζουμε με χυμό λεμονιού
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε στρογγυλή φόρμα 20 εκατοστών και πασπαλίζουμε με τη καστανή ζάχαρη, το καυτερό πιπέρι και σκεπάζουμε με τα μήλα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το υπόλοιπο βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τον πουρέ και τον χυμό μήλου και συνεχίζουμε το χτύπημα στο χαμηλό.
Αναμειγνύουμε σε μπολ το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το αλάτι και ρίχνουμε σιγά, σιγά να ομογενοποιηθεί ο χυλός.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, σκεπάζοντας τα μήλα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Πηγή

Προηγούμενες

Το πέτρινο γεφύρι του Πρέβελη

Τα κρινάκια της θάλασσας

Επόμενη

Σχολιάστε