Ακτινίδιο: Πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό μας

Ακτινίδιο: Πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό μας

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο το οποίο περιέχει αρκετή βιταμίνη C, ακόμα περισσότερη και από το πορτοκάλι. Αποτελεί ένα από τα εξωτικά και τροπικά φρούτα και έχει γλυκόξινη γεύση. Ανακαλύφθηκε από τον Hayward Wright, όπου του έδωσε και την ονομασία Kiwi (κίουι). Στην Ελλάδα τα ακτινίδια που καλλιεργούνται στην περιοχή Σπερχείου έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως.
Καταναλώνοντας ένα μόνο ακτινίδιο την ημέρα, μπορούμε να καλύψουμε την ημερήσια ανάγκη σε βιταμίνη C, αυτό το κάνει ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στον οργανισμό.

Διατροφική αξία ανά 100γρ
Ενέργεια: 60 kcal
Υδατάνθρακες: 15 gr
Φυτικές Ίνες: 3 gr
Σάκχαρα: 9 gr
Πρωτεΐνες: 1,1 gr
Λίπη: 0,5gr
Νάτριο: 3 mgr
Κάλιο: 312 mgr
Ασβέστιο: 34 mgr
Σίδηρο: 0,3 mgr
Μαγνήσιο: 17 mgr
Βιταμίνη C: 92,7 mgr
Βιταμίνη Β6: 0,1 mgr
Βιταμίνη Κ: 40,3 μgr
Βιταμίνη Α: 4 μgr
Βιταμίνη Ε: 1,3 mgr

Τα οφέλη του ακτινίδιου στην υγεία
– Βοηθούν στην πέψη. Το ακτινίδιο ενισχύει την διαδικασία της πέψης και δρα ως πεπτικό βοήθημα χάρη στην ακτιδίνη (ένζυμο πρωτεάσης)
– Ρυθμίζουν την πίεση. Το κάλιο που περιέχετε στα ακτινίδια είναι το στοιχείο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
-Ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα ακτινίδια περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C όπου ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
-Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου. Τα ακτινίδια μπορεί να περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
-Βελτιώνουν την λειτουργία των νεφρών. Χάρη στο κάλιο που περιέχουν τα ακτινίδια, αποτρέπουν τη δημιουργία λίθων και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των νεφρών.
-Βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, μαζί και με την κατανάλωση νερού κάνουν το έντερο να λειτουργεί κανονικά αποφεύγοντας τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Επίσης βοηθάνε στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
-Βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Τα ακτινίδια περιέχουν σεροτονίνη, είναι νευροδιαβιβαστής που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε