19 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας

Η 19η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, μια διεθνής γιορτή προς τιμήν της ανακάλυψης της φωτογραφίας!

Σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια φωτογραφίες τραβιούνται με κάθε πιθανό μέσο και ανεβαίνουν κάθε λεπτό στο διαδίκτυο, η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφία εμπνέει χιλιάδες φωτογράφους σε όλο τον πλανήτη να μοιραστούν μία φωτογραφία με έναν απλό στόχο: να μοιραστούν τον κόσμο τους με τον κόσμο!

Ο φωτογραφικός φακός, απαθανατίζει τα πάντα, από σκηνές της καθημερινότητας έως απίστευτα τοπία, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, δημιουργημένο από φωτογράφους όλων των επιπέδων που ζουν σε διάφορες χώρες και εκφράζουν διαφορετικούς πολιτισμούς.

Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού είσαι, τι δεξιότητες ή τι εξοπλισμό διαθέτεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αντικρύσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχει η φωτογραφία να δείξουμε στους υπόλοιπους τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια!

Η ιστορία πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας

Πώς ορίστηκε η 19 Αυγούστου ως «Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας»;

Όπως αναφέρει η enallaktikiagenda.gr  Οι εφευρέτες Joseph Nicephore Niepce και Louis Daguerre, εφηύραν το 1837, μια μέθοδο αποτύπωσης εικόνας πάνω σε επαργυρωμένο χαλκό, η οποίο ονομάστηκε Δαγκεροτυπία και είναι ο προάγγελος της φωτογραφίας. Δύο χρόνια αργότερα, η Γαλλική Κυβέρνηση κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία και παρουσίασε την εφεύρεση λέγοντας πως πρόκειται για ένα δώρο « ελεύθερο για τον κόσμο».

Εδώ καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι η Δαγκεροτυπία δεν ήταν η πρώτη μόνιμη φωτογραφική εικόνα καθώς το 1826, ο Nicephore Niepce αποτύπωσε την πρώτη γνωστή μόνιμη φωτογραφία, αναπαράγοντας εικόνες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, γεγονός που οδήγησε να ονομαστεί η τεχνική Ηλιοτυπία.

Επειδή όμως, η Γαλλική κυβέρνηση στις 19 Αυγούστου του 1839, έδωσε ελεύθερα στον κόσμο την ευρεσιτεχνία της Δαγκεροτυπίας, που ήταν η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία, ορίστηκε αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας.

Δείτε εδώ τις πρώτες φωτογραφίες

Σχολιάστε