Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το σχολείο

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το σχολείο
Η μετάβαση από τις διακοπές στη σχολική πραγματικότητα δεν είναι εύκολη. Μια προετοιμασία, όμως, για το σχολείο μπορεί να διευκολύνει τα παιδιά.

Πλησιάζει ο καιρός που ανοίγουν τα σχολεία και έχετε αγχωθεί; Σας ανησυχεί το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί σας στη νέα σχολική πραγματικότητα; Γονείς και παιδιά μπορούν να τα καταφέρουν!

Αν και το καλοκαίρι αποτελεί την καλύτερη περίοδο του χρόνου για μικρούς και μεγάλους, δεν διαρκεί για πάντα! Τα σχολεία ανοίγουν ξανά, γονείς και ενήλικοι επιστρέφουν στην καθημερινή εργασία τους. Παρ’ όλα αυτά, οι μικροί μας φίλοι δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο εύκολα αυτήν τη μετάβαση. Ας δούμε πως μπορούμε να τα προετοιμάσουμε σωστά για το σχολείο.

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία ενός παιδιού

Η προετοιμασία ενός παιδιού για το σχολείο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, που εμφανίζονται ήδη από τη βρεφική ηλικία. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες είναι καθοριστικές και απαραίτητες εντός του σχολικού περιβάλλοντος και μπορούν να καλλιεργηθούν εκ των προτέρων με τη βοήθεια της οικογένειας.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοούνται οι επιδράσεις και τα ερεθίσματα που δέχεται κάθε παιδί από την πρώτη μέρα της γέννησής του από το εξωτερικό περιβάλλον. Διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του παιδιού και, κατ’ επέκτασιν, στη δυνατότητα προσαρμογής του στο σχολείο αλλά και στη διαδικασία μάθησης.

Με ποιους τρόπους μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για το σχολείο;

Ο γονιός είναι ο πρώτος που μπορεί να συμβάλει στην γνωστική και νοητική εξέλιξη του παιδιού, καθώς και στην καλλιέργεια κοινωνικοσυναισθηματικών συμπεριφορών.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, για αρχή, να καταπολεμήσετε την αντίληψη των παιδιών πως το σχολείο είναι μια καταναγκαστική και βαρετή συνήθεια. Κατά τις καθημερινές συζητήσεις με το παιδί, μπορείτε να κάνετε νύξεις γα το σχολικό περιβάλλον, τονίζοντας τα πλεονεκτήματά του, όπως τη μόρφωση που παρέχει ή τους φίλους που θα συναντήσει ξανά.
Η παρακίνηση για ανάγνωση βιβλίων ή παραμυθιών αποτελεί μια εξίσου καλή προετοιμασία. Θα έρθει σε επαφή ξανά με τον κόσμο των βιβλίων μέσα από την ανάγνωση ευχάριστων ιστοριών.
Οι κοινωνικές σχέσεις είναι απαραίτητες. Διδάξτε του πώς να περιμένει τη σειρά του ή αναθέστε του μια δουλειά. Η ανάληψη ευθυνών και η πειθαρχία ωριμάζουν το παιδί και το καθιστούν υπεύθυνο.
Αναλάβετε μαζί μια δουλειά, ώστε να του υπενθυμίσετε το πνεύμα συνεργασίας, αλλά και τα όρια που τίθενται ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
Θέστε κανόνες και οδηγίες για όλα τα μέλη τις οικογένειας. Ένας πίνακας στο ψυγείο, εύκολα προσβάσιμος από όλους, θα βοηθήσει στον καταμερισμό ευθυνών αλλά και στη δημιουργία προγράμματος.

Είναι το παιχνίδι κατάλληλο μέσο για την ετοιμότητα του παιδιού γα το σχολείο;

Τα παιδιά αφομοιώνουν κάτι με μεγαλύτερη ευκολία μέσα από ευχάριστες και διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως το παιχνίδι.

Όταν ο γονιός συντροφεύει το παιδί στον κόσμο του παιχνιδιού, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, γίνεται πιο έξυπνο, προσαρμόζεται στους κανόνες του παιχνιδιού και στηρίζεται στις δυνάμεις του.
Ανακαλύψτε δικά σας παιχνίδια, που καλλιεργούν τη μνήμη, τον προφορικό ή γραπτό λόγο, την αποστήθιση ή τη γεωγραφία
Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα των φίλων στη ζωή του παιδιού. Μην το απομονώνετε, πιστεύοντας πως έτσι θα συγκεντρωθεί καλύτερα. Η κοινωνικοποίηση τεκμηριώνεται επιστημονικώς ως μια από τις καλύτερες ευκαιρίες απόκτησης κοινωνικών και μαθησιακών δεξιοτήτων.

Συντάκτης: Ειρήνη Αρβανίτη, από το flowmagazine.gr

Σχολιάστε