Βούλα Λαδουκάκη, η ζωγράφος που μεταμορφώνει σπίτια και χωριά σε έργα τέχνης!

Όταν πριν καιρό είδα για πρώτη φορά, κάποιες τοιχογραφίες να κοσμούν εγκαταλελειμμένα σπίτια, σε απομακρυσμένα χωριά της Κρήτης, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, ήταν πόσο πολύ πρέπει να αγαπάει τον τόπο της αυτή η ζωγράφος, που θέλει να τον ομορφύνει περισσότερο! 

Η ζωγράφος που μεταμορφώνει σπίτια και χωριά σε έργα τέχνης!

Η Βούλα Λαδουκάκη, ξεκίνησε να ζωγραφίζει στον τόπο που γεννήθηκε, στο Αντισκάρι, νότια της Μεσαράς, γράφοντας τη δική της ιστορία με τα πιο όμορφα χρώματα, χαρίζοντας σε όλους εμάς χαμόγελα αισιοδοξίας!

Πως μπήκε στη ζωή σας η ζωγραφική;΄Εχετε κάνει κάποιες σπουδές;

Η ζωγραφική μπήκε στη ζωή μου από τότε που ήμουν παιδί, περνούσα πολλές ώρες ζωγραφίζοντας. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, κι έχω τελειώσει μια σχολή που έκανα μαθήματα δια αλληλογραφίας.

Ποιοι ζωγράφοι σας έχουν επηρεάσει;

Ο Βαν Γκογκ, ο Κλωντ Μονέ,και ο Πωλ Σεζάν,είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους. Θαυμάζω πολύ τα έργα τους, όπως και πολλών άλλων σπουδαίων ζωγράφων, όμως δεν έχω προσπαθήσει να μιμηθώ κανένα, ζωγραφίζω πάντα ότι μου βγαίνει εκείνη τη στιγμή.

 Σε ποιο είδος ζωγραφικής θα τοποθετούσατε τα έργα σας;

Θα χαρακτήριζα τα περισσότερα έργα μου, ιμπρεσιονιστικά αν κι έχω δοκιμάσει κάποιες φορές ανάλογα τη διάθεση μου, να μπω και σε άλλα ρεύματα ζωγραφικής.

Πως προέκυψαν οι τοιχογραφίες και πως έχουν εξελιχθεί;

Οι τοιχογραφίες προέκυψαν το 2018, από μια συζήτηση που είχαμε κάνει στο Σύλλογο Γυναικών Αντισκαρίου,του οποίου αυτή την εποχή είμαι και πρόεδρος. Με τη βοήθεια των γυναικών στις πρώτες τοιχογραφίες, ξεκίνησα να κάνω λίγες στο χωριό…τελικά έγιναν όμως πολλές. Κάποιες έχουν χαθεί, επειδή ήταν σε παλιά κτίρια τα οποία έχουν κατεδαφιστεί, ή έχουν πάθει ζημιές οι τοίχοι. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα και κάθε χρόνο τους κάνω μια συντήρηση και διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Στο σύνολο τους είναι γύρω στις 30 τοιχογραφίες στο Αντισκαρι και Πλατιά Περαματα.

 Τι σας εμπνέει για να δημιουργήσετε μια τοιχογραφία;

Η έμπνευση μου για τις τοιχογραφίες, είναι το ίδιο το περιβάλλον που υπάρχει γύρω από τον τοίχο που θέλω να ζωγραφίσω…Προσπαθω να κάνω κάτι που ταιριάζει στο χώρο αυτό.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα έργα σας;

Έχω κάποια έργα που είναι πιο αγαπημένα μου και πάντα νομίζω ότι το τελευταίο μου έργο είναι το καλύτερο.

 Συμμετέχετε σε κάποιες εκθέσεις; Πως μπορεί κάποιος να δει τα έργα σας;

Έχω πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όμως δεν έχω κάνει ποτέ μια ατομική έκθεση. Μπορεί κάποιος να δει τα έργα μου σε εκθέσεις που γίνονται στο τόπο μας και στη σελίδα μου στο Facebook.

Μια συμβουλή για τους νέους που αγαπάνε τη ζωγραφική και θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά;

Με τη ζωγραφική σαν επάγγελμα δεν έχεις καμμία σιγουριά, δεν εκτιμούν πολλοί την τέχνη… Να έχουν ένα άλλο κύριο επάγγελμα και να ζωγραφίζουν επειδή αγαπούν τη ζωγραφική και εκφράζονται με αυτή!

Με το Λευτέρη Σουλτάτο και τη Βάσω Λασκαράκη, στο καλοκαιρινό… σπίτι τους!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Βούλα Λαδουκάκη, συχνά καλείται να ομορφύνει σπίτια σε πολλές περιοχές του νησιού, ανάμεσα τους και το εξοχικό του γνωστού ζευγαριού Λευτέρη Σουλτάτου και Βάσως Λασκαράκη, στην περιοχή του Ηρακλείου! Επίσης έχει ζωγραφίσει αυλές σχολείων, κοινόχρηστους χώρους, ακόμη και κάδους απορριμμάτων!

 

Σχολιάστε