Βανίλια “υποβρύχιο”, το γλυκό μιας άλλης εποχής!

Μπορεί στην εποχή μας η ποικιλία των γλυκών να είναι απεριόριστη, όμως ποιος θα πει όχι στο κέρασμα μιας βανίλιας, ή αλλιώς “υποβρύχιο”;

Πόσες αναμνήσεις από τα παιδικά μας καλοκαίρια δεν κρύβονται σε αυτή την κουταλιά βανίλιας, μέσα στο ποτήρι με το παγωμένο νερό… Τότε που οι επιλογές σε γλυκό ήταν περιορισμένες, η βανίλια με γεύση μαστίχα και το λουκούμι σε διάφορες γεύσεις, ήταν απαραίτητα σε κάθε σπίτι για το κέρασμα του επισκέπτη!

Αν και τα παιδιά μου δεν ενθουσιάζονται, συμμερίζονται τον δικό μου ενθουσιασμό, που συνοδεύεται από ιστορίες…”όταν ήμασταν εμείς παιδιά… “ και ξέρουν ότι στο ντουλάπι πάντα υπάρχει ένα βαζάκι βανίλια, έτσι για το καλό…

Αν θέλουμε όμως μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας αυτό το γλύκισμα! Μια εξαιρετική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη!

Υλικά

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
450 γρ. νερό
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει και πάρει βράση δεν το ανακατεύουμε καθόλου αλλά το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Βρέχουμε ένα πινέλο με νερό και αλείφουμε ελαφρώς τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους το γλυκό μας.
Στα 15 λεπτά προσθέτουμε τη βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά, βρέχοντας με το πινέλο τα τοιχώματα της κατσαρόλας
Αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνουμε για 5-8 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30-40 λεπτά.
Όταν παγώσει το βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ όταν το μείγμα ασπρίσει και τελικά πάρει τη μορφή της γνωστής βανίλιας υποβρύχιο.
Όταν είναι έτοιμη τη βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε παγωμένο νερό.

Σχολιάστε