Η θρεπτική αξία της Μουσταλευριάς

Η θρεπτική αξία της Μουσταλευριάς

Ο μούστος είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή της μουσταλευριάς. Ξέρετε όμως την θρεπτική της αξία; Δυστυχώς δεν είναι γνωστή και είναι αρκετά σημαντική, καθώς περιέχει πληθώρα από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, ο μούστος ( που όπως είπαμε πιο πάνω είναι το βασικό συστατικό της) είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C καθώς και του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Τέλος περιέχει φυσικά σάκχαρα όπου αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνει άμεσα στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται.
Προσθέτοντας την κανέλα, το σουσάμι και τα καρύδια ( όπως είναι η παραδοσιακή συνταγή) αυξάνετε η θρεπτική της αξία καθώς:
– Η κανέλα βοηθάει στην βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα
-Το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο βιταμίνες του
συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε
– Και τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες
του συμπλέγματος Β
Η μουσταλευριά είναι από τα λίγα γλυκίσματα όπου δεν περιέχει λιπαρά, έτσι είναι μία καλή επιλογή ακόμα και για αυτούς που προσέχουν το βάρος τους. Πάντα όμως ότι η κατανάλωση γίνετε με μέτρο.

Οφέλη της Μουσταλευριάς

Καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα μουσταλευριάς βελτιώνουμε την μνήμη μας, έχουμε την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας και μαζί με τα φλαβονοειδή που περιέχει ο μούστος, προστατεύουμε την καρδιά,, τους πνεύμονες και τα αγγεία, καθώς επίσης ενισχύουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Δείτε εδώ πως θα φτιάξετε παραδοσιακή μουσταλευριά!

Σχολιάστε