Σπίτι και ζωή εν τάξει… με τη μέθοδο της Μαρί Κόντo!

«Η μαγεία του να τακτοποιείς: Ενας απλός, αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την ακαταστασία για πάντα». Αυτό το βιβλίο της Μαρί Κόντο, δημιουργού της μεθόδου KonMari, έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες και γι’ αυτό έχει δημιουργήσει φανατικές οπαδούς ανά τον κόσμο.

Ουσιαστικά το βιβλίο βοηθά να φθάσουμε στη ρίζα του προβλήματος της ακαταστασίας και μας βοηθά να το λύσουμε μια για πάντα.

Η φιλοσοφία της μεθόδου είναι απλή: «Αν δεν σου αρέσει κάτι, πέτα το».
Η Κόντο υποστηρίζει ότι η ακαταστασία στο σπίτι είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες του στρες μιας και αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Οταν υπάρχει πολλή ακαταστασία, η προσοχή αποσπάται και μπορούν να προκληθούν ακόμη και μεγαλύτερα προβλήματα. Αντίθετα, όταν τα πάντα είναι τακτοποιημένα και δεν αποσπά τίποτα την προσοχή μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη ζωή μας, αποκλειστικά.

ντουλάπα

Tα 7 βήματα της μεθόδου ΚοnMari:

1.Τακτοποιήστε τα πάντα με τη μία. Το να τακτοποιείτε λίγο λίγο δεν λειτουργεί. Μετά από λίγο θα ξαναδημιουργηθεί ακαταστασία.

2.Βάλτε στόχους. Πριν αρχίσετε να πετάτε, ορίστε τι θα πει ιδανικός τρόπος ζωής για εσάς. Αλλά πολύ συγκεκριμένα.

3.Προσδιορίστε γιατί θέλετε να ζήσετε με τον τρόπο που έχετε βάλει ως στόχο. Ρωτήστε τον εαυτό σας «γιατί». Οταν βρείτε την απάντησε στο γιατί τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

4.Εξετάστε αν κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας, σας δίνει χαρά. Αντί να επικεντρωθείτε αποκλειστικά στο τι θα πετάξετε, εξετάστε ποιο από τα αντικείμενά σας αγαπάτε. Πάρτε τα ένα ένα στο χέρι και αναρωτηθείτε «με κάνει χαρούμενη;». Αν ναι, τότε δεν πρέπει να το πετάξετε. Αν πάλι η απάντηση είναι όχι, τότε πετάξτε το. Η εμπνεύστρια του KonΜari επιμένει ότι θα πρέπει να πάρετε κάθε αντικείμενο στα χέρια σας. Πρέπει μαζί με τα συναισθήματά σας, να αφήσετε και το σώμα σας να αποφασίσει για την τύχη του αντικειμένου.

5.Τακτοποιήστε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία. Στα περισσότερα σπίτια τα στοιχεία που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία είναι διασκορπισμένα σε πολλές γωνιές. Για παράδειγμα τα ρούχα.

6.Τακτοποιήστε με τη σωστή σειρά. Η Κόντο επιμένει ότι η σωστή σειρά για να αρχίσει κανείς την τακτοποίηση είναι η εξής: Ρούχα, βιβλία, χαρτιά και μετά όλα τα υπόλοιπα.

7.Μην ξεκινήσετε την τακτοποίηση αν πρώτα δεν έχετε πετάξει όσα πρέπει να πετάξετε.

μπάνιο

Μια γυναίκα περιγράφει την εμπειρία της

Η μέθοδος ΚοnMari βοήθησε την Jenny να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε το σώμα της.

Μιλά στο popsugar.com για αυτή της την εμπειρία και το πώς κατάφερε να βλέπει πια το σώμα της. Μια λέξη είναι το κλειδί: «Ξεσκαρτάρισμα».

«Διάβασα το βιβλίο για το οποίο όλοι μιλούν. Αυτό που μιλάει για αυτά από τα οποία πρέπει να απαλλαγείς από το σπίτι ώστε η ζωή σου να γίνει ξαφνικά συναρπαστική. Το βιβλίο της Marie Kondo για την μέθοδο ΚοnMari πραγματικά σε βοηθά πολύ. Το σπίτι μου ήταν γεμάτο αντικείμενα – τα παιδιά μου, ο σύζυγός μου κι εγώ είχαμε την τάση να αποθηκεύουμε τα πάντα. Αυτό βέβαια με έκανε να αγχώνομαι και να νιώθω αδιοργάνωτη.

Η μέθοδος “KonMari”, πρώτα σου ζητά να επικεντρωθείς στα ρούχα σου. Να κρατήσεις κάθε ένα από αυτά στα χέρια σου και να αναρωτηθείς: «Αυτό εκπέμπει χαρά;». Αν ναι, μπορείς να συνεχίσεις να το κρατάς. Αν όχι,απομάκρυνέ το από κοντά σου. Αυτό ξεκίνησα να το κάνω με τα τοπ μου. Πολλά είχα να τα φορέσω πολύ καιρό. Έτσι τα έδιωξα από την ντουλάπα μου. Έπειτα θυμήθηκα πόσα Τ-Shirts είχα κρατήσει και δεν είχα φορέσει για πολλά χρόνια. Όταν μάλιστα τα φορούσα σκεφτόμουν πόσο παχιά με έδειχναν. Ποιο το νόημα να κρατάς ρούχα που δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά; Απαλλάξου από αυτά. Θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Πιο απελευθερωμένη. Απαλλάσσεσαι από ρούχα που δεν φοράς και από τις σκέψεις που τα συνοδεύουν.”

Πηγή BOVARY

Σχολιάστε