Σιρόπι Αγαύης: Τι είναι και πως το χρησιμοποιούμε

Σιρόπι Αγαύης: Τι είναι και πως το χρησιμοποιούμε

Το νέκταρ ή σιρόπι Αγαύης (Agave) προέρχεται από το φυτό Αγαύη, το οποίο είναι ένα κακτοειδές φυτό που ευδοκιμεί στο Μεξικό όπου από το φυτό αυτό παίρνουμε και την τεκίλα.
Είναι ένα ρευστό σιρόπι με γλυκιά γεύση, πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και το μέλι. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να μην προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, όπως επίσης δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Είναι ένα 100% φυσικό γλυκαντικό και περιέχει ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Είναι όλα τα προϊόντα του σιροπιού Αγαύης ίδια;
Δεν είναι όλα τα προϊόντα σιροπιού Αγαύης το ίδιο. Πολλά εργοστάσια στο Μεξικό δεν τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας τροφίμων και δυστυχώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος κρατικός έλεγχος.
Προτιμήστε βιολογικό σιρόπι Αγαύης από μάρκες που είναι πιστοποιημένες από το USDA ή κάποιο άλλο οργανισμό ελέγχου και
πιστοποίησης προϊόντων.

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:
Το σιρόπι Αγαύης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα γλυκά που θα βάζατε μέλι ή ζάχαρη, όπως σε
– Σπιτικές μπάρες
– Βρώμη με γάλα
– Brownies, muffins, cheesecake
– Ροφήματα ή κοκτέιλ
– Ζύμες

Προσέξτε αυτά!
– Χρησιμοποιώντας το σιρόπι Αγαύης σε μια συνταγή, θα πρέπει να προσέξετε την αναλογία ζάχαρης. Δηλαδή, το 1 φλιτζάνι ζάχαρης δεν αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι σιρόπι, γιατί το σιρόπι είναι 30% πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Με λίγα λόγια αν η συνταγή σας γράφη να προσθέσετε 100γρ ζάχαρη, εσείς θα χρησιμοποιήσετε σιρόπι την μισή ποσότητα, δηλαδή τα 50ml.
– Ένα άλλο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι το σιρόπι Αγαύης είναι υγρό, άρα θα πρέπει να μειώσετε και τα υπόλοιπα υγρά της συνταγής, όσο μειώσατε και την ζάχαρη.
– Στα ροφήματα ή κοκτέιλ θα χρησιμοποιήσετε την μισή πάλι ποσότητα ζάχαρης που λέει η συνταγή.
– Επειδή το σιρόπι κρυσταλλώνει στο φούρνο και κολλάει στο ταψί, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό χαρτί στη βάση του ταψιού.
– Τέλος αν χρησιμοποιήσετε σιρόπι Αγαύης σε ζύμη, να θυμάστε ότι θα πρέπει να βάλετε το μίγμα στο ψυγείο μετά το χτύπημα, ώστε να σταθεροποιηθεί.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε