Στο νησί μας δεν συνηθίζουμε να φτιάχνουμε πίτες ταψιού, αλλά τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους μυζυθροπιτάκια, χορτοπιτάκια και σαρικοπιτάκια με τυρί ή ακόμη και με κιμά!
Παρέα με τη μαμά μου φτιάχνουμε τις παραδοσιακές κιμόπιτες, οι οποίες έχουν ξεχωριστή θέση στα οικογενειακά μας τραπέζια!
Η συνταγή είναι πολύ απλή όπως λέει και η κ.Βαγγελιώ, η οποία, ως έμπειρη νοικοκυρά δεν χρησιμοποιεί μεζούρες και ζυγαριές, σε αντίθεση με μένα που θέλω οδηγίες ακριβείας.
Σύμφωνα λοιπόν με τη δική μας συνταγή για τη ζύμη μας θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλέυρι γοχ
2,5 ποτήρια χλιαρό νερό
1 κρασοπότηρο λάδι
1/2 κρασοπότηρο ρακή
1 κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές ξύδι
Το μυστικό όπως λέει η έμπειρη νοικοκυρά, είναι το καλό ζύμωμα και να αφήσουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί 1 ωρίτσα.
Για τη γέμιση χρειαζόμαστε 1 κιλό ανάμεικτο κιμά, τον οποίο τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζοντας του αλάτι, πιπέρι, κύμινο και στο τέλος σβήνουμε με κρασί. Προσοχή ο κιμάς πρέπει να καλοψηθεί και να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά γεμίζουμε τα σαρικάκια μας. Εμείς εκτός από τον κιμά πασπαλίζουμε και με λίγο τυρί τριμμένο.
Το άνοιγμα του φύλλου τώρα, μπορούμε με τον πλάστη, μπορούμε όμως και με τη μηχανή. Εμείς προτιμήσαμε τη μηχανή.
Αφού ανοίξουμε λοιπόν τα φύλλα μας σε μακρόστενες λωρίδες , τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα τι μέγεθος θέλουμε να έχουν τα σαρικάκια μας και τοποθετουμε τον κιμά, πασπαλιστό, και από πάνω βάζουμε λίγο τυράκι. Κλείνουμε από τις δυο πλευρές και στη συνέχεια σχηματίζουμε τα σαρικοπιτάκια.
Είμαστε έτοιμοι για τηγάνισμα, πάντα με ελαιόλαδο, το οποίο αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, σε αντίθεση με το ηλιέλαιο.
Έτοιμες λοιπόν οι κιμόπιτες! Καλή όρεξη!
Κείμενο-φωτογραφίες: Αγγελική Λενακάκη