Προετοιμάζοντας το σπίτι για να υποδεχτεί το μωρό μας! Σύμφωνα με τις μοντεσσοριανές αρχές…

Προετοιμάζοντας το σπίτι για να υποδεχτεί το μωρό μας! Σύμφωνα με τις μοντεσσοριανές αρχές…

Ποτέ μην υποτιμάτε τον τρόπο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε το σπίτι μας, για να δημιουργήσουμε ένα χώρο ενδιαφέροντα, καλαίσθητο, άνετο και ελκυστικό για το μωρό μας!

Σύμφωνα με τους παιδαγωγούς της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης, δεν χρειάζεται να μεταμορφώσουμε όλο το σπίτι, μπορούμε να διαμορφώσουμε κάποιυς χώρους, ώστε το μωρό να νιώθει ιδιαίτερο και καλοδεχούμενο!

-Αγοράστε ότι πραγματικά χρειάζεστε, αναζητήστε έπιπλα σε μικρό μέγεθος, τα οποία το παιδί θα μάθει να τα χρησιμοποιεί μόνο του, όπως για παράδειγμα χαμηλό κρεβάτι για να ανεβοκατεβαίνει.

-Τοποθετήστε έργα τέχνης και οικογενειακές φωτογραφίες, χαμηλά ώστε να τα απολαμβάνει το μωρό.

-Για να βοηθήσουμε το μωρό να μεταβεί από την εξάρτηση σε όλο και μεγαλύτερα επίπεδα αναξαρτησίας κατά το πρώτο έτος, μπορούμε να τοποθετήσουμε απλές δραστηριότητες σ΄ένα χαμηλό ράφι ή καλάθι, ώστε το μωρό να μάθει να επιλέγει μόνο του!

– Μπορούμε να δημιουργήσουμε ελκυστικές δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία του μωρού, τοποθετημένες όμορφα σε ράφια, παρά σε μεγάλα κουτιά παιχνιδιών!

– Τοποθετήστε στο χώρο μόνο τις δραστηριότητες με τις οποίες αυτή την περίοδο ασχολείται το μωρό, ώστε να μην μπερδεύεται με τα υπερβολικά ερεθίσματα.

-Όταν υπάρχει συγκεκριμένη θέση για το κάθε τι, το μωρό μαθαίνει που μπαίνει το κάθε αντικείμενο.

Επίσης θα πρέπει να απομακρύνουμε τυχόν εμπόδια για την ανάπτυξη του παιδιού:

-Οτιδήποτε δεν θέλουμε να φτάσει το μωρό μας, ίσως χρειαστεί να μετακινήσουμε ή να αποθηκεύσουμε αντικείμενα σε κάποιο άλλο δωμάτιο που δεν έχει πρόσβαση το μωρό.

-Να κάνουμε το χώρο ελκυστικό για εξερεύνηση με λίγες και απλές δραστηριότητες σ΄ένα χαμηλό ράφι και ορισμένα καλάθια με αντικείμενα, τα οποία το μωρό θα βρει διασκεδαστικά για να περιεργαστεί.

-Εφόσον δεν γίνεται να διαμορφώσουμε όλους τους χώρους του σπιτιού, μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα μέρος όπου το μωρό θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί εντελώς ελεύθερα.

Στόχος είναι να επιτρέψουμε στο βρέφος ελεύθερη κίνηση και ανεμπόδιστη όραση! Οπότε αποφεύγουμε πάρκα, παρκοκρέβατα ή κούνιες, καθώς περιορίζουν την κινητικότητα του μωρού και τα κάγκελα δεν του επιτρέπουν να έχει καθαρή εικόνα του χώρου!

Απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο-οδηγό ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ στο σπίτι με το μωρό. Πως να μεγαλώσετε το μωρό σας με αγάπη σεβασμό και κατανόηση! Για μωρά από 0-12 μηνών!


Το βιβλίο “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών)” των Simone Davies και Junnifa Uzodike, θα το βρείτε εδώ

Εικονογράφηση: Sanny van Loon
Μετάφραση: Ελένη Στεργιοπούλου

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σχολιάστε