Πότε κρατάμε το παιδί στο σπίτι;

Πότε κρατάμε το παιδί στο σπίτι;

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μία παρατεταμένη έξαρση των ιώσεων, ουσιαστικά με αμείωτη ένταση από τον Ιούλιο έως και σήμερα.
Σε αυτή την παράδοξη χρονική συγκυρία (συνήθως αυτό συνέβαινε τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο) προφανώς συνέβαλε η προηγούμενη παρατεταμένη περίοδος καραντίνας.
Στις μέρες μας, οι ιώσεις που τελούσαν επί 1,5 έτος «υπό περιορισμό» κυκλοφορούν ελεύθερα και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο «αγύμναστο» ανοσοποιητικό των μικρών παιδιών.
Όσον αφορά τα σχολεία, το βασικό μέτρο το οποίο μπορούν να λάβουν οι γονείς για την ομαλή λειτουργία τους, είναι το να κρατάνε το άρρωστο παιδί στο σπίτι.

Αυτό θα έχει 2 πολύ σημαντικά οφέλη :
1) Θα προστατεύσει τα άλλα παιδιά από τις λοιμώξεις. Είναι πολύ ανακουφιστικό να ξέρουμε όταν πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο ότι δεν θα έρθει σε επαφή με παιδιά τα οποία έχουν οξεία ενεργό λοίμωξη.
2) Θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό του δικού μας παιδιού να αναρρώσει και να συνέλθει. Να ανακτήσει δυνάμεις, να σιτιστεί και να κοιμηθεί καλά. Αν το στείλουμε άρρωστο και κολλήσει μία δεύτερη ίωση επάνω στην πρώτη, το ανοσοποιητικό του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και θα νοσήσει πιο βαριά. Το γενικό επίπεδο της υγείας του θα αρχίσει να πέφτει.

Πότε λοιπόν θα το κρατήσουμε κοντά μας ;
• Στην έναρξη λοίμωξης, δηλαδή αν διαπιστώσουμε πυρετό, έντονη καταρροή, ανορεξία, εμετό ή διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να κάνουμε στο παιδί διαγνωστικό rapid τεστ για covid19 σε κάποιο εργαστήριο με την ανάλογη εμπειρία.
Τα διαγνωστικά self τεστ που κάνουμε στο σπίτι δεν επαρκούν για τον έλεγχο των παιδιών που έχουν συμπτώματα.
Εφόσον το rapid τεστ είναι αρνητικό το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο αν έχει κλείσει τουλάχιστον 24 ώρες απύρετο και ελεύθερο άλλων συμπτωμάτων.
• Όταν το παιδί δείχνει καταβεβλημένο από επανειλημμένες λοιμώξεις μεριμνούμε να μείνει εκτός παιδικού-σχολείου για τουλάχιστον 7 μέρες ώστε να συνέλθει πλήρως, πριν επιστρέψει.
• Όταν έχει γαστρεντερίτιδα με διάρροια ή και εμέτους. Το κρατάμε σπίτι μέχρι οι κενώσεις να γίνουν τελείως φυσιολογικές.
• Όταν έχει εμφανή στοματίτιδα με άφθες και σιελόρροια.
• Όταν έχει εμφανή επιπεφυκίτιδα με ερυθρότητα και δακρύρροια.
• Όταν περάσει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες μετά τη χορήγηση αντιβίωσης και εφόσον είναι για 24 ώρες απύρετο.
• Όταν περνάει σταφυλοκοκκική λοίμωξη δέρματος μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες μετά τη χορήγηση τοπικής αντιβιοτικής αλοιφής και εφόσον οι πληγές έχουν ξεραθεί και είναι καλυμμένες με γάζες ή τσιρότα.

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος

FB Η Παιδιατρική είναι τέχνη

Σχολιάστε