Πόσο οφέλιμος για την υγεία είναι ο ντεκαφεϊνέ καφές

Πόσο οφέλιμος για την υγεία είναι ο ντεκαφεϊνέ καφές

Αρκετοί είναι αυτοί που τους αρέσει ο καφές, είτε σαν γεύση, είτε ως άρωμα και τον έχουν στην καθημερινότητά τους 1 εώς 2 φορές την ημέρα. Πολλοί είναι όμως και αυτοί που, ενώ τους αρέσει ο καφές, δεν  μπορούν να τον καταναλώσουν λόγω της ευαισθησίας που έχουν στην καφεΐνη.

Πόσο ασφαλής είναι όμως η κατανάλωση του ντεκαφεϊνέ;

-Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ καφέ έχει επικίνδυνες παρενέργειες λόγω των χημικών ουσιών που παραμένουν στους κόκους καφέ κατά την αποκαφεϊνοποίηση.
-Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα κ.α. Επίσης η αποκαφεϊνοποίηση αυξάνει τα λιπαρά οξέα τα οποία επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο και αυξάνουν τα καρδιακά προβλήματα. Οι κόκοι καφέ που χρησιμοποιούνται στον ντεκαφεϊνέ περιέχουν περισσότερα λιπαρά οξέα όπου επηρεάζουν και αυξάνουν την χοληστερίνη σε μακροχρόνια χρήση του.
-Ένας καφές ντεκαφεϊνέ δεν σημαίνει οτι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη. Περιέχει σε ποσοστό 5% περίπου, γιατί με καμία μέθοδος δεν μπορεί να αφαιρεθεί τελείως η καφεΐνη. Οπότε αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη ακόμα και σε μικρή ποσότητα είναι προτιμότερο να τον αποφύγετε τελείως.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε