Όταν το γραφείο μεταφέρεται στο σπίτι!

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώσαμε, στα σπίτια των περισσοτέρων διαμορφώθηκε κάποιος χώρος όπου στήθηκε ένα μικρό γραφείο για τις ανάγκες της τηλεργασίας.

Ακόμη όμως και με την επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται πως η ύπαρξη ενός οικιακού γραφείου είναι απαραίτητη καθώς πολλές ακόμη εργασίες, είτε αφορούν συναλλαγές με τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, είτε αποστολές emails ή και κάποια μεμονωμένα κομμάτια της δουλειάς μας, γίνονται από το σπίτι.

Συνήθως μετατρέπουμε το τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας σε γραφείο, αλλά μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε κάτι πιο μόνιμο. Θα πρέπει να είναι λειτουργικό, να μaς επιτρέπει να βρισκόμαστε σε αυτό πολλές ώρες και να συγκεντρώνει κοντά μας όλα τα εργαλεία δουλειάς.

-Ο καλύτερος χώρος για ένα γραφείο είναι να στεγασθεί σ΄ ένα ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο να είναι σχετικά απομονωμένο για να υπάρχει ηρεμία και άνεση. Αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα θα φροντίσουμε ώστε το δωμάτιο να είναι φωτεινό, να έχει ένα παράθυρο για φυσικό φως, και γήινα χρώματα στους τοίχους. Ένα έπιπλο γραφείου, μια πολυθρόνα και μια βιβλιοθήκη, ή δύο αρχειοθήκες είναι τα βασικά.

Αν δεν διαθέτουμε ξεχωριστό δωμάτιο θα δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα κάνει τη δουλειά μας να φαίνεται σαν μια ελκυστική προοπτική. Το διαφορετικό χρώμα σε μια περιοχή του δωματίου οριοθετεί τον χώρο και δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια ζώνη εργασίας. Αυτό, από τη μία λειτουργεί στην ψυχολογία μας και μάς βάζει σε κατάσταση δημιουργικότητας και από την άλλη, δίνει το μήνυμα στους υπόλοιπους ένοικους του σπιτιού ότι εργαζόμαστε και δεν θα πρέπει να μάς ενοχλούν.

Ιδανικά, θα βρούμε φτιάξουμε το γραφείο μας ακριβώς μπροστά από ένα παράθυρο ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικός όμως είναι και ο τεχνητός φωτισμός. Εκτός από έναν γενικό καλό φωτισμό θα χρειαστούμε μια λάμπα γραφείου πρέπει να εστιάζει τη δέσμη φωτός πάνω στο χώρο εργασίας και να έχει μεγάλο, σπαστό βραχίονα για να μπορεί να ρυθμιστεί στη σωστή κάθε φορά θέση.

Αξιοποιούμε όσο το δυνατό περισσότερο τους τοίχους βάζοντας ράφια που θα φιλοξενήσουν έγγραφα, βιβλία, αλλά και εκτυπωτές και αναλώσιμα. Προμηθευόμαστε τα κατάλληλα αξεσουάρ γραφείου με δυνατότητες αποθήκευσης, για έχουμε τα χαρτικά και τα άλλα εργαλεία εργασίας τακτοποιημένα. Φροντίζουμε τα ράφια και οι βιβλιοθήκες μας να αντέχουν στα μεγάλα βάρη και επενδύουμε οπωσδήποτε στην καρέκλα του γραφείου.

-Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ή την επιδείνωση των προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη θα διαλέξουμε μια καρέκλα γραφείου που να είναι εργονομική, να υποστηρίζει τη μέση και να προάγει την καλή στάση του σώματος. Θα πρέπει να έχει αρκετό μαξιλάρι για να είναι άνετο σε πολύωρη χρήση. Τα υποβραχιόνια της καρέκλας γραφείου πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα ώστε οι ώμοι να είναι χαλαροί. Το ύψος της έδρας του καθίσματος θα πρέπει να ρυθμίζεται εύκολα έτσι ώστε τα πόδια μας να στηρίζονται στο πάτωμα, οι μηροί μας να είναι σε οριζόντια θέση και τα χέρια μας στο ύψος του γραφείου.

Μεριμνούμε ώστε να έχουμε κοντά μας πρίζες για να μπορέσουμε να συνδέσουμε υπολογιστή και φωτιστικό. Φροντίζουμε ώστε η οικιακή σύνδεση στο Ιντερνετ να είναι υψηλής ευρυζωνικότητας, ώστε να έχουμε γρήγορη και αδιάλειπτη πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο, για να πραγματοποιούμε χωρίς προβλήµατα τηλεδιασκέψεις, «κατέβασµα» µεγάλου όγκου δεδοµένων ή παρακολούθηση βίντεο.

Πηγή

Φωτογραφίες από το pinterest

Σχολιάστε