Τα οφέλη του τυριού. Τι ρόλο παίζει στην υγεία μας; πρέπει να το καταναλώνουμε;

Τα οφέλη του τυριού. Τι ρόλο παίζει στην υγεία μας; πρέπει να το καταναλώνουμε;

Πόσοι από εμάς δεν λατρεύουμε το τυρί, αλλά όταν το καταναλώνουμε νιώθουμε τύψεις από τα λιπαρά και τις θερμίδες που πήραμε χωρίς να έχουμε κάποιο όφελος στην υγεία μας; Ισχύει κάτι τέτοιο όμως; Μήπως το τυρί είναι τελικά πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμε;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Nutrition Prevention and Health έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής  μερίδας περίπου 57γραμ. Μπορεί να αποτρέψει την φθορά των οστών χωρίς να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Το Κεφαλοτύρι Κρήτης και το Ριγκότα θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, βιταμίνης Α και βιταμίνης Β12.

Αλλά ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά…
– Όλα τα είδη των τυριών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.
– Το τυρί περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου. Αυτό μας δείχνει ότι ενώ είναι πλούσιο σε λιπαρά, ένα μικρό ποσοστό του απορροφάται από τον οργανισμό.
Εδώ ερχόμαστε να τονίσουμε και τον λόγο που πρέπει να επιλέγουμε τυριά χαμηλά σε λιπαρά. Δίνει την δυνατότητα στο σώμα να αποθηκεύσει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, από ότι αν καταναλώσουμε τυρί ή γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλό ποσοστό λίπους.
-Το μπλε τυρί, το τσένταρ και το γαλλικό μπρι, περιέχουν μικρές ποσότητες συζευμένου λινολεϊκού οξέος ή CLA. Το CLA είναι ένα ωφέλιμο λιπαρό οξύ το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Παρ΄όλα τα οφέλη του θα πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο, ιδίως από άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερίνη ή κάποιε άλλες παθήσεις. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει και το πως καταναλώνουμε το τυρί. Μία αρκετά καλή επιλογή είναι να το συνδυάσουμε με κάποιο φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο, με λίγους ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς ή προσθέτωντάς το στις σαλάτες μας.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε