Τα οφέλη του Γκρέιπφρουτ στην υγεία μας

Τα οφέλη του Γκρέιπφρουτ στην υγεία μας

Το γκρέιπφρουτ ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών όπως το μανταρίνι, το πορτοκάλι και το λεμόνι. Έχει μια ιδιαιτέρη γλυκιά αλλά και ξινή γεύση, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Διατροφική αξία ανά 100γρ γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει τουλάχιστον 15 ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα όπως και φυτικές ίνες

Θερμίδες: 42 kcal
Υδατάνθρακες: 11gr
Φυτικές Ίνες: 1,6 gr
Σάκχαρα: 7 gr
Πρωτεΐνες: 0,8 gr
Λίπος: 0,1 gr
Κάλιο: 135 mg
Ασβέστιο: 22 mg
Σίδηρο: 0,1 mg
Μαγνήσιο: 9 mg
Βιταμίνη C: 31,2 mg
Βιταμίνη Β6: 0,1 mg
Επίσης περιέχει βιταμίνη Α, θειαμίνη και φολλικό οξύ. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων τα οποία προστατεύουν πολλαπλά τον οργανισμό μας. Τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι η βιταμίνη C, β-καροτίνη, λυκοπένιο και φλαβανόνες.

Τα οφέλη του στην υγεία μας

Έρευνες δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει κάποια ισχυρά οφέλη για την υγεία μας, όπως:
-Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Είναι ένα από τα φρούτα με τις χαμηλότερες θερμίδες και υψηλό ποσοστό σε νερό και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους
– Αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χάρη στις υψηλές ποσότητες βιταμίνης C (που φτάνει το 64% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και των ιδιοτήτων του σε αντιοξειδωτικές δράσης, προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από ιούς και βακτήρια
– Βοηθάει στην πρόληψη της αντίστασης της ινσουλίνης και του διαβήτη τύπου 2. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει , στις χαμηλές ποσότητες σακχάρων αλλά και των αντιοξειδωτικών, μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο του σακχάρου και να μειώσει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως υπέρταση και αύξηση της χοληστερίνης
-Μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο γκρέιπφρουτ συνδέεται με το ασβέστιο στα νεφρά και το απομακρύνει από το σώμα. Τέλος το κιτρικό οξύ αυξάνει τον όγκο και το pH των ούρων δημιουργόντας ένα περιβάλλον που είναι λιγότερο ευνοικό για το σχηματισμό λίθων
– Αυξάνει την υγεία του δέρματος. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στη προστασία του δέρματος από τον ήλιο, τη γήρανση και τις φλεγμωνές

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε