«Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους» της Δρ Lauren Starnes

 «Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά.  Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους», ένας εξαιρετικά χρήσιμος οδηγός για φροντιστές και εκπαιδευτικούς, της Δρ Lauren Starnes από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

“Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πιο ιερή από αυτήν που έχουν τα παιδιά για τον κόσμο” Κόφι Ανάν

Ένα κομμάτι του ρόλου που έχουν τόσο οι φροντιστές όσο και οι εκπαιδευτικοί ενός παιδιού είναι να δημιουργήσουν και να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη με τα παιδιά!

Το βιβλίο «Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά” στοχεύει να υποστηρίξει τους ενήλικες σε δύσκολες ή συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις με μικρά παιδιά, δίνοντας τους τρόπους να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Αυτό το βιβλίο μπορεί να γίνει μία πηγή πληροφοριών κάθε φορά που ένα παιδί σας απευθύνει μία δύσκολη ερώτηση και όποτε ένας ενήλικας αναζητά υποστήριξη για να προσεγγίσει δύσκολα θέματα με ένα μικρό παιδί.

Χρησιμοποιήστε αυτό το βιβλίο σαν ένα οδηγό και όχι σαν εγχειρίδιο διδασκαλίας.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μια επισκόπηση απαραίτητων πληροφοριών για το πως θα κάνετε σημαντικές συζητήσεις με την οικογένεια σας και με τα μικρά παιδιά, ενώ προσφέρει καθοδήγηση για νακαθορίσετε πότε να μοιραστείτε πράγματα με άλλους ενήλικες.

Το δεύτερο μέρος καταπιάνεται με ειδικά θέματα, ενδεχομένως δύσκολων συζητήσεων που μπορεί να έχετε με ένα παιδί, όπως “οικογενειακά θέματα”, “θέματα για την ασθένεια και τον θάνατο”, “κοινωνικά θέματα”, “θέματα καταστροφών, αναταραχών και βίας”

Όταν μιλάμε με μικρά παιδιά, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με απρόσμενες και “δύσκολες” ερωτήσεις:

Τι είναι το διαζύγιο;

Πού πάει το ζωάκι μου όταν πεθαίνει;

Θα ξανάρθει το κύμα κακοκαιρίας;

Πότε θα ξαναβρεί δουλειά η μαμά;

Γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα;

Βασισμένο στο επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύχρονη πείρα της συγγραφέα, το βιβλίο αυτό χάρη στις ξεκάθαρες οδηγίες και την ποικιλία παραδειγμάτων βοηθάει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς:

-να απαντούν σε ερωτήσεις με απλότητα και ειλικρίνεια,
-να καθοδηγούν τα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους,
-να τα στηρίζουν προστατεύοντας την αξιοπρέπεια και την αθωότητά τους, όταν μαθαίνουν για συνταρακτικά γεγονότα της τοπικής ή της ευρύτερης κοινωνίας.

Απαραίτητο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς

Κάθε ερώτηση πρέπει να τη σεβόμαστε και να της δίνουμε απάντηση. Ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις, τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι οι έμπιστοι ενήλικες που βρίσκονται γύρω τους νοιάζονται για το καλό τους και επιδιώκουν να κάνουν τον κόσμο όσο πιο ασφαλή γίνεται.

Βρείτε πραγματικές ερωτήσεις παιδιών και καθοδήγηση για θέματα όπως:

Ανεργία
Χωρισμός – Διαζύγιο
Ασθένεια – Θάνατος – Αποβολή
Χρήση ουσιών – Εξαρτήσεις
Φυλάκιση
Φυλή – Κουλτούρα
Πείνα – Επισιτιστική κρίση
Σωματική – Διανοητική αναπηρία
Φύλο – Σεξ
Φυσικές καταστροφές
Κοινωνικές αναταραχές
Βία – Τρομοκρατία

Η Lauren Starnes προχωρά στην παράθεση πολλών πρακτικών παραδειγμάτων συζητήσεων διαχείρισης θεμάτων και ανησυχιών ενός παιδιού.

Το βιβλίο «Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά.  Πώς να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους», από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, θα το βρείτε εδώ

Σχολιάστε