Λεύκανση δοντιών: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Λεύκανση δοντιών: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Η λεύκανση των δοντιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή διαδικασία, η οποία συμβάλλει στη αλλαγή του χρώματος των δοντιών με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αισθητική τους εμφάνιση.

Μέθοδοι λεύκανσης

Αρχικά γίνεται καταγραφή του ιστορικού του ασθενή, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της δυσχρωμίας. Διαφορετικοί τύποι δυσχρωμιών έχουν διαφορετική απόκριση στη θεραπεία. Γίνεται λήψη φωτογραφιών και προσδιορισμός του αρχικού χρώματος των δοντιών, ώστε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς και σύγκρισης με το αποτέλεσμα.

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο

Είναι η τεχνική λεύκανσης των δοντιών, η οποία γίνεται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο στο οδοντιατρείο. Χρειάζεται από μία ως δύο συνεδρίες, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες

Είναι η τεχνική λεύκανσης των δοντιών, η οποία γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες λεύκανσης, ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε εβδομάδα, τα αποτελέσματα της θεραπείας αξιολογούνται από τον οδοντίατρο.

Συνδυασμός των παραπάνω

Ο συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών κερδίζει ολοένα έδαφος τα τελευταία χρόνια καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματά της είναι τα πλέον άμεσα και θεαματικά αλλά και τα πλέον μακροπρόθεσμα, υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου και την ανάλογη συντήρηση.

 Λεύκανση απονευρωμένου δοντιού

Στην περίπτωση που έχουμε ένα δυσχρωμικό δόντι λόγω της ενδοδοντικής θεραπείας που έχει προηγηθεί, μπορούμε κάνοντας λεύκανση να επαναφέρουμε το χρώμα του στην αρχική κατάσταση. Αρχικά ελέγχουμε ακτινογραφικά την ποιότητα της θεραπείας και στη συνέχεια μπορούμε με ασφάλεια να τοποθετήσουμε λευκαντικό στο εσωτερικό του δοντιού. Η βελτίωση του χρώματος γίνεται άμεσα μπορεί ωστόσο να χρειαστεί περισσότερες από μία εφαρμογές. Όταν φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του δοντιού.

Αποτελέσματα και διάρκεια

Ο παράγοντας που χρησιμοποιείται για την λεύκανση των δοντιών είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε διαφορετικές κατά περίσταση περιεκτικότητα. Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται άμεσα από τους πρώτες κιόλας εφαρμογές, καθημερινά. Με την πάροδο των εφαρμογών το χρώμα βελτιώνεται και όταν φτάσει στο μέγιστο σταθεροποιείται. Εφόσον οι απαιτήσεις μας είναι ρεαλιστικές το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το χρώμα στο οποίο θα φτάσουν τα δόντια με τη λεύκανση, δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και εξαρτάται από την ηλικία, την ποιότητα των δοντιών, το πόσο σκούρα είναι αρχικά και το αν τα δόντια έχουν κίτρινη ή γκριζωπή απόχρωση. Το αποτέλεσμα διαρκεί συνήθως για μεγάλα χρονικά διαστήματα εφόσον γίνεται η ανάλογη συντήρηση.

Σε αντίξοες στοματικές συνήθειες πχ.έντονο κάπνισμα, κατανάλωση πολλών καφέδων, κόκκινου κρασιού κλπ. το αποτέλεσμα διαρκεί λιγότερο. Για αυτόν τον λόγο, συνιστώνται αναμνηστικές δόσεις μικρότερης διάρκειας κάθε ένα-δύο χρόνια, ώστε να διατηρείται λαμπερό και λευκό το χαμόγελο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η σωστή στοματική υγιεινή και η χρήση της κατάλληλης λευκαντικής οδοντόκρεμας που θα σας συστήσει οδοντίατρός σας.

Αιτίες Δυσχρωμίας

Ηλικία : Με την πάροδο των χρόνων, τα δόντια σκουραίνουν, ως αποτέλεσμα της φθοράς αλλά και των σωρευμένων χρωστικών ουσιών
Διατροφικές συνήθειες : Η συχνή κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, τσαγιού, αλλά και αναψυκτικών σακχαρούχων, ποτών, καρότων, πορτοκαλιών, παντζαριών χρωματίζει το δόντια, όπως επίσης και η κατανάλωση εσπεριδοειδών ή ξυδιού, η οποία συμβάλλει στη διάβρωση της αδαμαντίνης.
Κάπνισμα : Η νικοτίνη αφήνει καφέ χρωστικές ουσίες οι οποίες απορροφούνται σιγά – σιγά στην δομή του δοντιού και προκαλούν δυσχρωμία
Χημικές Ουσίες : Η χρήση τετρακυκλίνης (αντιβιωτικό) κατά την διάρκεια σχηματισμού του δοντιού, παράγει χρώμα σκούρο γκρί ή καφέ κηλίδες,στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη
Τραύμα : Χτυπήματα από πτώση όπως και άλλοι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ρωγμές στα δόντια, οι οποίες με την σειρά τους να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες λεκέδων ή υπολειμμάτων.

Λευκές εμφράξεις και προσθετικές εργασίες

H λεύκανση μεταβάλλει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών. Οι εμφράξεις από σύνθετη ρητίνη, οι στεφάνεις και οι όψεις δεν μεταβάλλονται χρωματικά με τη λεύκανση. Συνήθως χρειάζεται, να αντικατασταθούν μετά τη λεύκανση και το πέρας 2-3 βδομάδων αφού θα έχει γίνει η σταθεροποίηση του χρώματος των δοντιών.

Κατά τη διάρκεια της Λεύκανσης

-Ακολουθείτε αυστηρά της οδηγίες του οδοντιάτρου σας
-Μην καταναλώνετε τροφές και ουσίες με χρωστικές ουσίες κατά τη διάρκεια της λεύκανσης αλλά και για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά
Πχ. καπνός, καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, σάλτσα τομάτας, κεράσια, φράουλες, σοκολάτα, γαριδάκια, τυποποιημένα χρωματιστά αλμυρά, coca cola

Διατηρείτε άριστη στοματική υγιεινή

-Βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν και μετά την εφαρμογή του υλικού
-Καθαρίζετε τους νάρθηκες λευκάνσεως με άφθονο νερό και οδοντόβουρτσα
-Μη φοράτε τους νάρθηκες για περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο
-Μην βάζετε περισσότερη ποσότητα λευκαντικού υλικού από ότι σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος σας
-Αν αισθανθείτε ευαισθησία (πόνο στα δόντια ή στα ούλα) κατά τη διάρκεια της εφαρμογής σταματήστε τη διαδικασία και ενημερώστε τον οδοντίατρό σας
-Χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα με απευαισθητοποιητικούς παράγοντες
-Διατηρείτε τα λευκαντικά στο ψυγείο

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Το λευκαντικό gel δεν καταστρέφει την επιφάνεια του δοντιού αλλά τη διαπερνά και δρα επιλεκτικά στις χρωστικές ουσίες. Αντιθέτως τα καινούρια υλικά είναι εμπλουτισμένα με προστατευτικές ουσίες όπως φθόριο που ενισχύουν την άμυνα των δοντιών.

Οι ενοχλήσεις είναι σπάνιες, αν και τα δόντια ορισμένων ασθενών, σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 7%, είναι πιθανό να παρουσιάσουν ευαισθησία για διάστημα από 2 – 3 ημερών. Πιθανό είναι επίσης να προκληθεί ένας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων. Οι παρενέργειες της λεύκανσης δοντιών δεν είναι σοβαρές και το τελικό αποτέλεσμα αξίζει όποια προσωρινή ενόχληση.

Ευαισθησία

Η λεύκανση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας, της πίεσης αλλά και της ευαισθησίας των δοντιών στην αφή και στο ζεστό ή στο κρύο ερέθισμα. Η ευαισθησία δεν διαρκεί περισσότερο από 2-3 ημέρες. Σε ειδικές περιπτώσεις τα φαινόμενα αυτά μπορούν να επιμείνουν έως ένα μήνα. Αν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, διακόπτουμε τη διαδικασία και ενημερώνουμε τον οδοντίατρό μας.

Η ευαισθησία αντιμετωπίζεται άμεσα με φθορίωση, ειδικό τζέλ απευαισθητοποίησης, είτε με οδοντόκρεμα που περιέχει νιτρικό κάλιο ειδική για ευαίσθητα δόντια, είτε με χορήγηση κάποιου αναλγητικού αμέσως μετά την λεύκανση.

Αντενδείξεις

-Εγκυμοσύνη – Θηλασμός
-Αλλεργία σε λευκαντικούς παράγοντες
-Ηλικία κάτω των 18 ετών
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Εκτεταμένες αποκαταστάσεις στα πρόσθια δόντια
-Οδοντινική υπερευαισθία
-Περιοδοντικά προβλήματα
Σημαντικό είναι να συμβουλεύεστε πάντοτε τον οδοντίατρό σας και να μη χρησιμοποιείτε ποτέ από μόνοι σας προϊόντα λεύκανσης τα οποία μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένα.

Για τη σύνταξη του άρθρου έχουν αντληθεί πληροφορίες από ιστοσελίδες επιστημονικών εταιριών και συναδέλφων.

Τίνα Αστρινάκη, χειρουργός οδοντίατρος

Σχολιάστε