Λεκιθίνη ή CLA; Ποιό βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους;

Λεκιθίνη ή CLA; Ποιό βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους;

Σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, πολλές φορές σκεφτόμαστε να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θα βοηθήσει την προσπάθειά μας. Τα πιο γνωστά συμπληρώματα είναι η λεκιθίνη και το CLA. Ποιο από τα δύο όμως μπορεί να βοηθήσει περισσότερο;

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι το καθένα και πόσο αποτελεσματικό είναι..

Λεκιθίνη: είναι ένα φωσφολιπίδιο το οποίο συναντάται συχνά στο σώμα και αποτελείται από χολίνη και ινοσιτόλη. Αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και συναντάται στο περίβλημα του εγκεφάλου, στα μυϊκά και νευρικά κύτταρα.
Χρησιμοποιείται επίσης και ως γαλακτωματοποιητής, έχει την ιδιότητα να κρατά τα λίπη διαλυμένα στο νερό.
Καταναλώνοντας λεκιθίνη, αυτό που θα κάνει είναι να διασπάσει τα λίπη που πήραμε από το γεύμα μας, σε πιο μικρά μόρια διευκολύνοντας έτσι να μεταβολιστούν και να μετατραπούν σε ενέργεια και όχι να αποθηκευτούν στον οργανισμό. Τέλος εμποδίζει τα λίπη να προσκολληθούν στις αρτηρίες και έτσι αποτρέπεται η αθηροσκλήρωση και μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Δυστυχώς, δεν έχει αποδειχθεί αν επιδρά το ίδιο στο υποδόριο λίπος, δηλαδή στο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

CLA ή συζευγμένο λινολενικό οξύ: είναι ένα ω-λιπαρό οξύ το οποίο έχει μελετηθεί για την βοήθειά του στην καύση του λίπους.
Όταν καταναλώνουμε κάποια ποσότητα λίπους όπου δεν χρησιμοποιήται για ενέργεια, αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα. Αν καταναλώσουμε CLA, ένα μέρος τους πηγαίνει στα μυϊκά κύτταρα με σκοπό την καύση τους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2-6γρ CLA/ ημερησίως μπορεί να βοθήσει στη μείωση λίπους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, από την περιοχή της κοιλιάς και να διατηρηθεί η μυική μάζα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Συμπέρασμα: Τόσο η λεκιθίνη όσο και το CLA μας προσφέρουν πολλά οφέλη. Δείτε τις ανάγκες σας και αποφασίστε ποιο σας ταιριάζει!

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε