Λαγάνα: το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα γίνεται;

Η λαγάνα είναι το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για ένα άζυμο ψωμί που φτιάχνετε χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Υπάρχουν πολλές συνταγές για να φτιάξει κανείς λαγάνα, εμείς φέτος θα σας προτείνουμε μια παραδοσιακή συνταγή, την οποία κάθε χρόνο φτιάχνουμε και για το δικό μας σαρακοστιανό τραπέζι!

Η συνταγή είναι από το cretangastronomy.gr

Τα υλικά μας

Για 2 μέτριες λαγάνες:
2 κούπες χλιαρό νερό

1 κουταλιά μέλι (ή 1,5 κουταλιά ζάχαρη)

2 κουταλιές ταχίνι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή
μαγιά

Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι ( 2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης,
και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις)

Για το τέλειωμα:

2 κουταλιές ζάχαρη

2-3 κουταλιές νερό

1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι

2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο

Για τη διαδικασία εδώ

Σχολιάστε