Ο ξυνόχοντρος…

Ο ξυνόχοντρος…

Ο ξυνόχοντρος είναι βασικό συστατικό σε πολλά φαγητά στην Κρήτη. Νόστιμος και θρεπτικός! Συνήθως είναι τώρα η εποχή που φτιάχνεται, αφού το γάλα είναι στο τέλος εποχής λόγω εγκυμοσύνης των ζώων, αλλά κι επειδή λόγω νηστείας το γάλα  δεν καταναλώνεται!

Τον Δεκαπενταύγουστο φτιάχνουμε ξυνόχοντρο στην Κρήτη!!

Είναι πολλές φορές μια εύκολη λύση για το μαγείρεμα, αλλά  μπορεί να αποθηκευτεί και για όλο το χρόνο χωρίς να χαλάσει και να τον χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.
Τα βασικά συστατικά του είναι ξινισμενο γάλα, χονδραλεσμενο σιτάρι (χόνδρος), λίγο αλάτι και λίγο λάδι.
Αυτά βράζονται όλα μαζί, σε σιγανή φωτιά με καλο ανακάτεμα να μη κολλήσει μέχρι να σταθεί καλά το μείγμα.
Αφού κρυώσει το πλάθουμε σε στενόμακρα κομμάτια και το απλώνουμε να στεγνώσει για μερικές μέρες μέχρι να ξεραθεί καλά.
Το αποθηκεύουμε σε δοχεία καλά κλεισμένα να μη χαλάσει (μαμουνιάσει).
Ξυνόχοντρος με χοχλιούς, ξυνόχοντρος σούπα, ξυνόχοντρος με ντομάτα, ξυνόχοντρος σε γεμιστά και ντολμάδες, ξυνόχοντρος με πατάτες και σε γιαχνί, αλλά και πολλές άλλες χρήσεις τον κάνουν απαραίτητο αλλά και εύκολη πρακτική λύση για φαγητό!

Νίκος Κακοδειπνάκης

Σχολιάστε