Καλοκαιρινή διατροφή για τα παιδιά

Καλοκαιρινή διατροφή για τα παιδιά

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, αφού τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άφθονα.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια ιδανική επιλογή σνακ για την παραλία, προσφέροντας στο παιδί σας την ενυδάτωση που χρειάζεται σε νερό και ηλεκτρολύτες. Επίσης θα εμπλουτίσει τον οργανισμό του με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Δεν πιέζετε το παιδί σας να φάει παραπάνω από αυτό που μπορεί γιατί έτσι επιβαρύνετε το στομαχάκι του με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει δυσφορία. Το προτιμότερο είναι να καταναλώνουν μικρά και συχνά γευματάκια.

Επιλογές για σνακ στην παραλία
• Φρούτα
• Χυμός
• Λαχανικά
• Κουλούρι σπιτικό
• Μπάρες δημητριακών
• Σάντουιτς με τυρί και λαχανικά
• Γιαούρτι με φρούτα ή δημητριακά

Το παγωτό επίσης είναι μια ωραία επιλογή που θα ευχαριστήσει το παιδί σας και θα του προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά του. Προτιμήστε τις απλές γεύσεις όπως βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, μπανάνα και αποφύγετε τις πιο σύνθετες όπως τύπου παρφέ, όπου θα δώσουν στο παιδί σας περισσότερες θερμίδες και λιπαρά.

Επίσης και οι γρανίτες είναι μια πολύ καλή επιλογή με ακόμα λιγότερες θερμίδες. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε όμως, μια σωστή αναλογία είναι να καταναλώνει το παιδί 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 μπάλα παγωτό, χωρίς να υπάρχει φόβος για αύξηση των κιλών του και αφού ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή.
Στην παραλία αποφεύγετε να παίρνετε γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα ή λουκουμάδες. Όλα αυτά περιέχουν αρκετά λιπαρά και αρκετό αλάτι, όπου θα επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα του παιδιού και μπορεί να του προκαλέσουν αφυδάτωση.

Τέλος προσπαθήστε να ενυδατώνετε αρκετά καλά το παιδί σας και να αποφεύγει την κατανάλωση αναψυκτικών.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχολιάστε