Καλοκαιρινές δραστηριότητες, για την ενίσχυση της ομιλίας

Καλοκαιρινές δραστηριότητες, για την ενίσχυση της ομιλίας

Έχει μείνει ακόμα περίπου ένας μήνας πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι βουτιές στη θάλασσα ολοένα και αυξάνονται. Μπορούμε όμως να κάνουμε το καλοκαίρι και εκπαιδευτικό πέρα από παιχνιδιάρικο.

Τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά καθημερινά έιναι πάρα πολλά και μπορούμε να τα ενισχύσουμε προάγοντας τις γνώσεις τους, το λεξιλόγιό τους και τον αφηγηματικό τους λόγο.

Αν λοιπόν έχετε προγραμματίσει διακοπές, ετοιμάστε μαζί με το παιδί τις βαλίτσες ζητώντας του να πει τι θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε μαζί μία λίστα και να κατηγοριοποιήσετε τα πράγματα που θα πάρετε μαζί. Κάντε το σαν παιχνίδι και ρωτήστε το παιδί αν θυμάται αυτά που είπατε, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και την μνήμη του.

Στην ώρα της παραλίας, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί.
-Φτιάξτε πυργάκια στην άμμο με τα κουβαδάκια και μετρήστε τα. Προσπαθήστε να τα κάνετε γερά τα πυργάκια χρησιμοποιώντας ότι υλικό θέλετε. Πάρτε πολλά κουβαδάκια και κατονομάστε το χρώμα που έχει το καθένα.
– Πάρτε ζωάκια της θάλασσας, αλλά και σετ για τη παραλία και δημιουργήστε μία ιστορία.
– Μαζέψτε βότσαλα και ζωγραφίστε προσωπάκια. Παίξτε το παιχνίδι των συναισθημάτων. Ζητήστε από το παιδί να περιγράψει την ζωγραφισμένη έκφραση που βλέπει πάνω στο βότσαλο και να πει τι αισθάνεται η κάθε φατσούλα. Μπορεί να ζωγραφίσει ακόμα και το ίδιο το παιδί και να ζητήσει από εσάς να την περιγράψετε.
-Φτιάξτε γράμματα και αριθμούς στην άμμο και παράγετε τους ήχους για να τους μιμηθεί το παιδί. Ακόμα, βρείτε και λέξεις που ξεκινούν από κάθε γράμμα. Είναι ένα ιδανικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Ένα ακόμα διασκεδαστικό παιχνίδι, είναι να κρύψετε διάφορα αντικείμενα, όπως αυτοκινητάκια, αφού έχετε βάλει κάποια όρια στη παραλία κοντά σας. Μόλις το παιδί βρει τα αντικείμενα, ζητήστε του να τα ονοματίσει και να φτιάξει μία πρόταση με το αντικείμενο αυτό.
– Πάρτε μαζί σας κάποιο βιβλιαράκι με πολλές εικόνες. Κάντε ερωτήσεις στο παιδί για τις εικόνες που βλέπουν. Τα βιβλιαράκια μπορούν να είναι και καλοκαιρινά. Έτσι, θα μπορείτε να συνδυάσετε την πραγματική εικόνα με την εικόνα του βιβλίου. Για παράδειγμα, «Τι χρώμα είναι η θάλασσα; Βλέπεις ότι το μπλε είναι πιο σκούρο όσο πας πιο βαθιά;», «Πες μου κάτι που βλέπεις εδώ και έχει το ίδιο χρώμα». Ένα βιβλίο μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό και το παιδί αντιλαμβάνεται αυτές τις ασκήσεις ως παιχνίδι και όχι σαν άσκηση.
– Παίξτε μπόουλινγκ χρησιμοποιώντας πλαστικά μπουκάλια και μία μικρή μπάλα.
Φτιάξτε το δικό σας ενυδρείο με πλαστικά ζωάκια της θάλασσας. Βάλτε τα σε ένα βάζο με νερό και προσθέστε άμμο, πέτρες και ότι άλλο θελήσετε από την παραλία.

Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να παίξετε μαζί με το παιδί σας. Οργανώστε ένα πρόγραμμα για τον ελέυθερό σας χρόνο και θα δείτε ότι αυτό θα προσφέρει πολλά στα παιδιά σας αλλά και σε εσάς καθώς είναι μία καλή ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο σαν οικογένεια. Επιπλέον είναι μία καλή προετοιμασία για την σχολική ζωή που ακολουθεί.

Ευαγγελία Σηφάκη, Λογοθεραπεύτρια

Σχολιάστε