Κακαβιά Αγιογαληνιώτικη

Αυτή συνταγή προέρχεται από ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης, την Αγία Γαλήνη, που βρίσκεται στο νότιο Ρέθυμνο.

Ο πιο κατάλληλος για να μας πει πως θα φτιάξουμε αυτό το φαγητό, είναι ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος κατάγεται από την Αγία Γαλήνη, και όπως αναφέρει, “η γιαγιά μου η Ροδάνθη λοιπόν, όταν πηγαίναμε το καλοκαίρι, μας έφτιαχνε πότε –πότε, (όταν οι βάρκες έβγαζαν φρέσκο ψάρι) την κακαβιά, μια ψαρόσουπα δηλαδή όχι σαν τις συνηθισμένες, λίγο διαφορετική.”

Το ιδανικό ψάρι για αυτή τη σούπα είναι οι σκορπίνες, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οποιοδήποτε ψάρι που κάνει για βραστό.

Υλικά

1 ½ κιλό ψάρι κατάλληλο για βραστό κομμένο σε μερίδες
 ½ κιλό πατατούλες κομμένες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού
1 ποτήρι νερού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 κρεμμυδάκι
Αλάτι

Διαδικασία

Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και απλώνετε στον πάτο της μια στρώση πατάτες, από πάνω τους μια στρώση ψάρι και πάλι από πάνω πατάτες. Βάζετε το κρεμμυδάκι σε μια ακρούλα.

Αδειάζετε μέσα το ποτήρι με το λάδι και το άλλο με το λεμόνι. Αν τα υγρά δεν σκεπάσουν τα υλικά προσθέστε λίγο νερό. Κανονικά στην αυθεντική συνταγή επαναλαμβάνεις τη δόση χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά, εσείς όμως αποφύγετέ το γιατί μάλλον δεν θα είστε συνηθισμένοι σε τόσο έντονες γεύσεις.

Ανάψτε τη φωτιά. Πάνω στη τελευταία στρώση βάλτε ένα πιάτο να μην κουνάνε τα υλικά όταν πάρουν βράση. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά για αρκετή ώρα. Το λεμόνι με το λάδι θα μετατραπούν σ’ ένα θαυμάσιο γαλάκτωμα και η σούπα θα γίνει κάτασπρη.

κακαβιά

Σερβίρετε στα πιάτα ζωμό, ψάρι και πατατούλες.

Η σούπα αυτή διαθέτει την ικανή πυκνότητα για να αντέξει δίπλα σε ένα δροσερό και ζωηρό λευκό Νυχτέρι του Συνεταιρισμού Santo ή στο Ασύρτικο του Κώστα Λαζαρίδη.

Από το ελληνικό βιβλίο «Μεσογειακή κουζίνα»

Πηγή eliasmamalakis

Σχολιάστε