Ηλιάνα Μαλίχιν, όραμα της η διάσωση των αμπελώνων και ελαιώνων του Ρεθύμνου!

Ηλιάνα Μαλίχιν, ένα κορίτσι που παρά το νεαρό της ηλικίας της, με σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους της, έχει ξεχωρίσει στον αμπελοοινικό χώρο! 


Γράφει η Αγγελική Λενακάκη


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως όλο το χρόνο ζούσε για τη μέρα που θα πήγαινε διακοπές στο χωριό του παππού της  Μανόλη Κραουνάκη, στη Λαμπινή Αγ. Βασιλείου, ο οποίος και της μετέδωσε την αγάπη προς τη γη!

“Από παιδί η γη με μαγνήτιζε, δεν υπήρξα ποτέ παιδί της πόλης!”

Σπούδασε Γεωπόνος στο Ηράκλειο και έκανε μεταπτυχιακό οινολογίας στην Αθήνα, εργάστηκε στα οινοποιεία Αλεξάκη και Δουλουφάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ η οινική της περιπλάνησή την οδήγησε στη Σαντορίνη  στο οινοποιείο Acroterra και ακολούθησε η συνεργασία με τον Σπύρο Χρυσό, ιδιοκτήτη του οινοποιείου, Akra Chryssos.

Τα κρασιά και οι αμπελώνες…

Είναι μόλις 28 ετών κι όμως από το 2019 έχει ήδη το δικό της οινοποιείο στις Μέλαμπες Ρεθύμνου, στο οποίο παράγονται περίπου 7.000 φιάλες ετησίως με τρεις ετικέτες: το Ρίζες 2, με Βιδιανό από τον Φουρφουρά Ρεθύμνου με Ασύρτικο από τον αμπελώνα των Λούρων στη Σαντορίνη, το Vidiano Young Wines από αμπελώνες 10-15 ετών και το περίφημο Vidiano Old Wines από αμπέλια άνω των 100 ετών, που βρίσκονται στην περιοχή των Μελάμπων.

Το Ρίζες 2, παράγεται σε συνεργασία με τον Σπύρο Χρυσό, τον στενό της συνεργάτη από το οινοποιείο Akra Chryssos, στη Σαντορίνη.

Όπως μας λέει η ίδια, το επόμενο διάστημα αναμένονται δύο ακόμη κρασιά, μονοποικιλιακά  με τη λευκή ποικιλία, Θραψαθήρι από τις Μέλαμπες και την ερυθρή, Λιάτικο από τον Μέρωνα!

Η Ηλιάνα έχει δημιουργήσει μια ομάδα παραγωγών από την περιοχή Αγ. Βασιλείου και Αμαρίου, οι οποίοι καλλιεργούν τα αμπέλια τους με βιολογικό τρόπο, υπό την καθοδήγηση της!

Η καθημερινότητα της μπορεί για πολλούς να φαίνεται δύσκολη, όμως η ίδια φαίνεται να έχει τον απόλυτο έλεγχο, είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης, ασχολείται με την προώθηση και τις πωλήσεις των προϊόντων της, αλλά και με την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς!

Emmanuel, το extra παρθένο ελαιόλαδο από τη Λαμπινή

Με το ίδιο πάθος που έχει για τα αμπέλια, καλλιεργεί και τις ελιές που είχε φυτέψει ο παππούς της Εμμανουήλ Κραουνάκης, πριν από 40 χρόνια στη Λαμπινή, ποικιλία κορωνέικη σε υψόμετρο 350 μέτρων!

“Σε εκείνο τον ελαιώνα κάναμε τις πρώτες μας βόλτες. Εκείνος κοίταζε τα δέντρα με υπερηφάνεια, και τα φρόντιζε πάντα με σεβασμό. Πιστεύω ότι τα έβλεπε σαν κάτι παραπάνω από δέντρα. Έτσι, μέσα από τα μάτια του γνώρισα και εγώ την αγάπη για την γη και την ελιά”, λέει χαρακτηριστικά η Ηλιάνα!

Καλλιεργώντας αυτές τις ελιές για δέκα χρόνια, φέτος προχώρησε στην τυποποίηση extra παρθένου ελαιολάδου, με την ονομασία «Emmanuel», αφιερωμένο στον παππού της, αλλά και στο χωριό της τη Λαμπινή!

Μάλιστα η δημιουργία του λογότυπου, από τον Μάνο Σιγανό, βασίστηκε στην σχέση της Ηλιάνας με τον παππού, και στο κοινό στοιχείο που τους συνδέει, το οποίο είναι φυσικά η γη.

Αν και όπως επισημαίνει η Ηλιάνα, η ποσότητα του ελαιολάδου δεν είναι μεγάλη, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή, ενώ κάποια ποσότητα θα διατεθεί σε καταστήματα με προϊόντα delicatessen, στην Κρήτη, αλλά και στην Αθήνα.

Στόχος για την Ηλιάνα, η διάσωση αμπελώνων και ελαιώνων με χοντρολιές του Ρεθύμνου και η ενημέρωση των αγροτών για τη βιολογική καλλιέργεια με σεβασμό στη φύση!

Iliana Malihin Winery

Σχολιάστε