Ιδέες διακόσμησης για το παιδικό δωμάτιο

Σε κάθε παιδί αξίζει να ζει στο πιο όμορφο, στο πιο χαρούμενο, στο πιο παραμυθένιο παιδικό δωμάτιο! Ένα δωμάτιο στο οποίο το παιδί θα μπορεί να διαβάζει τα μαθήματα του, να παίζει και βέβαια να ξεκουράζεται.

Η αλήθεια είναι το παιδικό δωμάτιο θα περάσει από αρκετά στάδια, τα πιο βασικά όμως είναι βρεφικό-παιδικό-εφηβικό. Εννοείται ότι κάπου ενδιάμεσα όλο και κάποια αλλαγή θα χρειαστεί, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του παιδιού, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο για την οργάνωση ή ανακαίνιση ενός παιδικού δωματίου, να διαθέσουμε πολλά χρήματα. Υπάρχουν ιδέες και λύσεις οικονομικές, αρκεί λίγο να ασχοληθούμε…

Ξεκινώντας από τα έπιπλα θα πρέπει η επιλογή τους να γίνει με βάση το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, αν είναι για ένα ή περισσότερα παιδιά και για πόσο διάστημα θέλουμε να είναι λειτουργικά μεγαλώνοντας, ταυτόχρονα, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του παιδιού. Μια σωστή κλίμακα επίπλων, θα εξασφαλίσει την εύκολη πρόσβαση στα αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια σε βιβλιοθήκη, γραφείο και ντουλάπα. Τα παιδιά θα αισθάνονται άνετα και θα μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Παιδικό γραφείο

Επιλέξτε το κατάλληλο παιδικό γραφείο και βιβλιοθήκη ανάλογα την ηλικία του, αλλά και την προοπτική των αναγκών του ως έφηβος αργότερα. Μη ξεχάσετε το κατάλληλο φωτισμό γραφείου. Τοποθετήστε πίνακες αναρτήσεων πάνω από το γραφείο για να κρατά το παιδί τις σημειώσεις ή το πρόγραμμα μαθημάτων του.

Χώροι αποθήκευσης

Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι απαραίτητοι στο παιδικό δωμάτιο καθώς οργανώνουν καλύτερα τα παιχνίδια και τα βιβλία του παιδιού με έξυπνο και παράλληλα όμορφο τρόπο. Επίλεξε ανάμεσα σε κρεμαστά ραφάκια, σε συρταριέρες ή καλαθάκια και χάρισε ένα περιποιημένο και καθαρό δωμάτιο με πολύ φινέτσα.

Στη ντουλάπα και στη συρταριέρα, αν υπάρχει, τακτοποιήστε τα πράγματα ανάλογα με το χρώμα και τη χρήση τους ώστε το παιδί να μπορεί να τα βρει εύκολα και να τα συνδυάσει. Κατηγοριοποιείστε τα παιχνίδια και τοποθετείστε τα σε χώρους αποθήκευσης ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα η επιλογή τους.

Ουδέτερα χρώματα τοίχων

Πολλοί από εμάς φαντάζονται τον όρο “ουδέτερα” σαν κάτι βαρετό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραίτητα. Ένας τοίχος σε διακριτικό χρώμα, όπως ένα απαλό γαλάζιο, μπεζ, ανοιχτό πράσινο, ροζ ή κίτρινο σε παστέλ απόχρωση, δίνει τη δυνατότητα να διακοσμήσεις τους τοίχους με πάρα πολλούς τρόπους. Επίσης, τέτοιου είδους ανοιχτά χρώματα έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες που βοηθούν τα παιδιά να ηρεμούν στο δωμάτιο τους. Αντιθέτως, έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, τείνουν να δημιουργούν υπερένταση, κάτι που συνήθως θέλουμε να αποφύγουμε στο παιδικό δωμάτιο.

Μερικά από τα καλύτερα χρώματα τοίχου για παιδικό δωμάτιο θεωρούνται το μπλε, το γαλάζιο, το ανοιχτό πράσινο, αλλά και οι παστέλ αποχρώσεις του ροζ και του κίτρινου. Γενικά, θεωρείται πως τα ανοιχτά χρώματα έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι, πως είναι φωτεινά και δε σκοτεινιάζουν καθόλου το δωμάτιο. Το δεύτερο είναι, πως συνθέτουν ένα φόντο που είναι ιδανικό για να βάλεις διακοσμητικά στοιχεία πάνω τους.

Χειροποίητα διακοσμητικά

Αν λοιπόν κι εσείς θέλετε να ανανεώσετε ή να ανακαινίσετε το παιδικό δωμάτιο μέχρι την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι, ξεκινήστε από σήμερα να ψάχνετε ιδέες. Μάλιστα αν σας αρέσουν τα χειροποίητα διακοσμητικά, μη χάνετε καιρό!

πλεκτό χαλί

Σχολιάστε